Airbnb ja naapurit – 5 yleisintä riidan aihetta ja miten välttää ne (#5)

Airbnb-majoittamisen nopea yleistyminen hämmentää taloyhtiöissä ympäri Suomea ja mediassa viikoittain näkyvät artikkelit asiasta ovat enemmän sääntö kuin poikkeus.

 

Huono uutinen on, että ihmisten ennakkotiedot asiasta painottuvat usein ongelmiin keskittyviin mediajuttuihin tai kuulopuheisiin. Toinen huono uutinen on, että yksiselitteistä linjanvetoa ja ohjeistusta asiaan ei ole vielä olemassa.

 

Hyvä uutinen on, että Airbnb-majoittajana voit itse vaikuttaa merkittävästi mahdollisiin ongelmiin jo ennalta. Suurin osa naapureiden ja taloyhtiön kanssa aiheutuvista ongelmista on nimittäin ennakoitavissa ja voidaan jopa välttää kokonaan oikeanlaisella toiminnalla.

 

 

Yksi tärkeimpiä jakamistalouden kysymyksiä on, miten siihen osallistuvat ihmiset elävät sovussa niiden kanssa, jotka eivät osallistu.

-Airbnb Japanin maajohtaja, Yasuyuki Tanabe

  

Alla listattuna viisi yleisintä Airbnb-majoittajan taloyhtiössä kohtaamaa ongelmaa ja miten majoittajana voit vaikuttaa niihin omalla toiminnallasi.

 

 1. Ennakkoluulot ja turvattomuus

Ketä rapussa oikein liikkuu? Onko naapurissa nyt salahotelli? Tai peräti bilekämppä? Noudatetaanko talon järjestyssääntöjä?

 

Tässä muutama hyvä kysymys, joihin Airbnb-majoittajan pitäisi osata vastata naapureille. Vastaaminen voi tapahtua esimerkiksi viemällä omat yhteystiedot ja yhteenvedon omista majoitusperiaatteista tiedoksi naapureille ja isännöitsijälle.

 

Samalla voi kysyä, herääkö heillä jotain kysymyksiä asiaan liittyen, jolloin mahdolliset perusteettomat ennakkoluulot tai pelot pystyy oikaisemaan heti alkuunsa.

 

Toisinpäin hyvä kysymys myös naapureiden mietittäväksi on:

 

Saako (tuntematon) pizzakuski tai kuriiri liikkua rapussa, mutta miksi turisti tai työmatkalainen, joka tuo alueelle myös elinvoimaisuutta, tuntuu pelottavalta tai vaaralliselta?

 

 

 1. Melu tai muu häiritsevä elämä

Airbnb-vieraat tarvitsevat yleensä paikan, jossa nukkua, syödä, peseytyä ja rentoutua. 

 

Kuulostaako tutulta? Vähän siis kuin koti, jossa elää. 🙂

 

Normaalista elämisestä tulee aina ääniä, mutta varsinkin erilaisista kulttuureista tulevilla vierailla voi olla erilaiset käsitykset siitä, mitä “normaali eläminen” tarkoittaa. Tiedätkö siis majoittajana mitä sinun tulee tehdä?

 

Ohjeista vieraat talon järjestyssäännöistä, hiljaisuudesta ja yleisesti käyttäytymisestä rapussa sekä asunnossa. Erityisesti jos vieraiden saapumisaika on myöhään tai lähtö kukonlaulun aikaan.

 

Jos siitä huolimatta jotain häiriötä ilmaantuisi, niin naapureille jakamiesi yhteystietojen kautta asiasta voi ilmoittaa suoraan sinulle. Tällöin voit tarkistaa asian heti ja tarvittaessa puuttua siihen vielä, kun tilanne on ajankohtainen.

 

Joissain tilanteissa häiriön on oletettu aiheutuvan Airbnb-vuokrauksessa olevasta asunnosta, mutta tarkempi selvittely on osoittanut, että asunto on ollut tyhjillään kyseisenä ajankohtana.

 

Toisenlaisissa tilanteissa esimerkiksi melu on ollut todellista, mutta vieraan epähuomiossa aiheuttamaa ja se on voitu ratkaista yksinkertaisesti ottamalla yhteyttä vieraaseen – oletuksena toki, että tieto asiasta on tullut välittömästi.

 

Molemmissa esimerkeissä hyvä tiedonkulku ja mahdolliseen häiriöön puuttuminen on pääasia – ei se kuka oli oikeassa tai kuka väärässä.

 

Järeimpänä työkaluna Airbnb-majoittajalla on käytössään mahdollisuus vieraiden poistamiseen kesken majoituksen. Varatessaan majoituksen Airbnb:stä vieraat nimittäin sitoutuvat majoitusehtoihin ja niiden rikkominen antaa tarvittaessa perusteen vieraiden poistamiselle kesken majoittumisen.

 

Vertailun vuoksi perinteisessä vuokrauksessa mahdollisen häiriötä aiheuttavan vuokralaisen häätö on vähintään kuukausien prosessi.

 

 

 1. Jätehuolto ja kierrätys

Suomalainen kierrätysjärjestelmä ja jätehuolto on poikkeuksellinen myös monille länsimaalaisille – puhumattakaan ympäristöltään täysin erilaisista kulttuureista tuleville.

 

 

 

Roskiin liittyvät haasteet johtuvat yleensä kulttuurieroista, mutta ovat lähes herttaisen yksinkertaisesti ratkaistavissa. Jotta yksikään vieraasi ei jätä roskapussia rappuun tai kadulle, niin ohjeista vieraille, miten kierrätys toimii ja mistä jätekatos löytyy. Yksinkertaista.

 

Saman ratkaisun voi joskus huomata myös perinteisen asumisen yhteydessä. Asuessani eräässä Helsingin keskusta-alueella sijainneessa taloyhtiössä huomasin, että jätekatoksessa olivat tarkat ohjeet kierrätykseen suomen lisäksi myös englanniksi ja arabiaksi. Ainakaan kierrätys ei jäänyt siinä taloyhtiössä ymmärryksestä kiinni. 🙂

 

 

 1. Kodinkoneet ja asuminen asunnossa

Jos jätehuolto aiheuttaa joskus vieraille kysymysmerkkejä, niin vähintään yhtä usein sitä aiheuttaa saunan käyttö. Kokemuksesta voin kertoa, että ainoastaan suomalaisessa äidinmaidossa on saunan käyttöohjeet sisäänrakennettuina.

 

Yleensäkin kodin laitteita ja niiden käyttöä on hyvä miettiä tyyliin, mitä itse ihmettelisit, jos tulisit asuntoon ensimmäistä kertaa. Ja sen jälkeen ohjeistaa vieraat niiden käyttöön olettaen, että ihminen näkisi kyseisen härvelin tai vimpaimen ensimmäisen kerran elämässään.

 

Oikeanlaisen tuulettamisen ja ilmanvaihdon ohjeistaminen on puolestaan asia, jota ei tulisi välttämättä ajatelleeksi. Ikkuna tai parvekkeen ovi saattaa kuitenkin olla jonkun vieraan kohdalla auki useita tunteja vielä pakkasellakin, jos tarkempaa ohjeistusta asiasta ei ole antanut.

 

Asumisturvallisuuteen liittyen on tarpeen kertoa mahdolliset hätäpoistumistiet sekä toiminta onnettomuuksissa. Kerro myös, missä tiloissa saa ja missä ei saa tupakoida.

 

 

 1. Käyttöperusteiset maksut ja yhteiset tilat

Taloyhtiöissä, joissa ei ole huoneistokohtaisia vesimittareita käytössä, vesimaksut on helppo nostaa tikunnokkaan Airbnb:stä keskustellessa. Tällöin yhtä autuaaksi tekevää vastausta vesimaksujen ratkaisemiseen ei ole.

 

Jos Airbnb lisää pysyvästi asunnossa yöpyjien määrää ja sitä kautta myös veden kulutusta niin oma-aloitteinen ehdotus isännöitsijälle esimerkiksi yhden henkilön lisävesimaksun maksamisesta kuulostaa perustellulta.

 

Pidemmälle ajateltuna ennakoiva ehdotus asiaan voi auttaa luomaan myös positiivista ilmapiiriä ja helpottaa muutenkin Airbnb-majoittajana toimimista taloyhtiössä.

 

Majoittajan täytyy miettiä myös taloyhtiön yhteisten tilojen kuten saunan, pesutuvan, pyörävaraston tai kuntosalin käyttö ja tarvittaessa ohjeistaa asiat vieraille. Koska Airbnb-vieraiden kohdalla kyse on vain lyhyestä majoittumisesta, niin usein voi olla helpointa vain rajoittaa vieraiden pääsy yhteisiin tiloihin.

 

Naapureiden huolet avainturvallisuuteen liittyen on helpointa välttää sähkölukolla. Esimerkiksi Pindoran-avausjärjestelmä on mahdollista asentaa oven sisäpuolelle “lisäkikkulana” olemassa olevaan lukkopesään, jolloin se ei vaadi erillistä lupaa taloyhtiöltä.

 

Jos puolestaan toimitaan perinteisten avainten kanssa niin avaimen mahdollisesta katoamisesta voi halutessaan asettaa vieraalle vaikka rahallisen sanktion. Toisaalta avaimia häviää silloin tällöin keneltä tahansa, joten kysymys kuuluu, eroaako Airbnb tässä suhteessa muusta vuokrauksesta.

 

 

Tiivistys kolmeen sanaan

 

Yllä listattujen asioiden tekeminen on varmasti työlästä erityisesti ensimmäistä kertaa tehtäessä. Ne säästävät kuitenkin helposti monin verroin vaivaa pitkässä juoksussa ja mahdollistavat vieraalle mukavan majoittumisen, naapureille asumisrauhan ja majoittajalle mielenrauhan.

 

Kaikkia ei voi koskaan miellyttää, mutta todennäköisyys ongelmille tai sille, että joku pahoittaa mielensä on huomattavasti pienempi, kun olet avoimesti ja ystävällisesti avannut keskusteluyhteyden, varmistanut riittävän tiedonkulun eri suuntiin sekä ennakoinut mahdolliset ongelmatilanteet. 

 

Onnistunut Airbnb-majoittaminen, joka huomioi myös taloyhtiön ja naapurit, tiivistyy mielestäni kolmeen sanaan: avoimuus, viestintä ja ennakointi.

 

—–

 

Miten suhtautuisit, jos sinun naapurissasi olisi Airbnb-majoittaja? Kommentoi alle ajatuksesi.

JAA SOMESSA

Muita kiinnostavia blogitekstejä

4 ajatusta aiheesta “Airbnb ja naapurit – 5 yleisintä riidan aihetta ja miten välttää ne (#5)”

 1. Suhtaudun Airbnb:n konseptiin positiivisesti ja käytän sitä aktiivisesti itsekin.
  En ole vierailijana saanut mitään negatiivisia katseita, kommentteja tms.
  Toki käytän majoitusta pääasiassa kotimaassa.

  1. Joonatan Voltti

   Kiva kuulla, myös vieraana voit varmasti vaikuttaa mielikuviin omalla toiminnallasi 🙂

 2. Olipa hyvä, että löysin tämän sivuston!
  Itselläni on todella ikäviä kokemuksia Airbnb majoituksesta naapurissani. Naamat vaihtuvat tiuhaan ja koirien mekkaloinnilta ei voi välttyä.
  Asiasta asiallisesti huomautettuani ongelmaan ei ole puututtu!
  Menkää ihmiset hotelliin, tai viekää ainakin lemmikkinne matkan ajaksi hoitoon.
  Vuorotyötä tekeville on suoranaista kidutusta kuunnella pikku puudelien elämöintiä, kun ne jätetään yksin vieraaseen paikkaan.

  1. Joonatan Voltti

   Hei Katja ja kiitos kommentistasi! 🙂

   Airbnb:n (kuten minkään muunkaan vuokraus- tai asumistoiminnan) ei tule aiheuttaa tarpeetonta häiriötä muille asukkaille tai ympäristölle.

   Jos häiriötä aiheutuu ja asia ei ratkea asiallisella keskustelulla niin viime kädessä taloyhtiön hallituksen vastuulla on ottaa tarvittaessa käyttöön sille suodut järeämmät työkalut tilanteen ratkaisemiseksi.

   Sopuisaa ratkaisua teille toivoen!

   -Joonatan

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Älä lähde tyhjin käsin!

Tilaa Airbnb-majoittajan pikaopas - ilmaiseksi!

Olet melkein valmis, täytä vain alla oleva kenttä

Lisäetuna saat uutiskirjeeni uusimmilla Airbnb-vinkeillä. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Kenelle lähetämme ilmaiset vinkit?

Täytä kenttä niin olet valmis!

Lisäetuna saat uutiskirjeeni uusimmilla vinkeillä. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

 

 

Scroll to Top