Jopa joka kolmas suomalainen oli jättänyt lyhytaikaisvuokrauksesta tuloja ilmoittamatta verottajalle (Yle 13.9.2019).
Aiempina vuosina en olisi ihmetellyt asiaa lainkaan, sillä toimin myös itse silloin majoittajana ja verottajan ohjeistukset esimerkiksi Airbnb:stä olivat tuohon aikaan kauniisti sanottuna melko ympäripyöreitä.
Nykyään tilanne on kuitenkin parantunut huomattavasti ja verottajan uudistetut ohjeistukset ovat hyvinkin selkeät – ainakin satunnaisesti Airbnb-vuokrausta tekevälle yksityishenkilölle.
Miksi ilmoittaisin Airbnb-tuloni verottajalle?
Ensimmäinen syy on, koska laki velvoittaa tekemään niin.
Toinen syy on, koska verottaja tietää jo Airbnb-tuloistasi – riippumatta siitä, ilmoititko niitä vai et.
Verottaja voi pyytää Airbnb:ltä kaikki majoittajille maksetut tuotot ja sen jälkeen kaivaa datamassasta haluamiaan tietoja. Jokaisen majoittajan kohdalla he eivät todennäköisesti sitä tee, mutta mahdollisuus asiaan on kuitenkin olemassa.
Muutama viikko sitten kuulin ensimmäisen kerran tilanteesta, jossa Airbnb-majoittaja oli ilmoittanut vahingossa väärin tulonsa verottajalle.
Kuuleman mukaan tilanteesta seurasi verottajan selvityspyyntö, jossa verottaja totesi omien tietojensa olevan ristiriidassa majoittajan ilmoittamien tulojen kanssa…
Miten siis ilmoittaa Airbnb-tulot verottajalle oikein?
Ensin sinun pitää kysyä itseltäsi, tarjoatko majoitusta Airbnb:ssä yksityishenkilönä vai ammattimaisena majoitusyrityksenä. Kummankin verotusta koskevat erilaiset säännöt, mutta yksiselitteistä määritelmää kriteereistä ei kuitenkaan ole.
Karkeasti voisi sanoa, että jos toiminta on satunnaista, vuokrattavien asuntojen määrä vähäinen, eivätkä palvelut sisällä hotellitoiminnalle tyypillisiä ominaisuuksia kuten aamupalaa niin kyse on yksityishenkilönä toimimisesta.
Jos taas Airbnb-vuokraus on jatkuvaa, vuokrakohteita on useita ja vuokratulot merkittäviä niin ollaan lähempänä ammattimaista majoitustoimintaa.
1. Yksityishenkilön tulojen ilmoittaminen
Tämä on kahdesta mahdollisuudesta selkeästi yksinkertaisempi vaihtoehto. Yksityishenkilön tulot Airbnb:stä ovat pääomatuloja ja ne ilmoitetaan henkilökohtaisen veroilmoituksen yhteydessä. Verottajalta löytyy ilmoituksen tekemiseen hyvät ohjeet.
Tuloista voit vähentää tulonhankkimisesta aiheutuneet kulut, mutta vain siltä osin kuin ne kohdistuvat vuokra-aikaan. Jos esimerkiksi käytät itse asuntoa puolet ajasta ja pidät sitä vuokralla toisen puolen ajasta niin vastaavasti yhtiövastikkeesta tai muista asunnon maksuista vain puolet on vähennyskelpoisia.
Jäljelle jäävä erotus on pääomatuloa, josta maksat sitten ihan normaalisti pääomatuloveroa 30% (tai 34% jos pääomatulot ylittävät 30 000 € vuodessa).
Hauskin tietämäni vähennys on erään majoittajan verotuksessa tekemä 50% vähennys paremman pölynimurin hankkimisesta, koska kotinsa makuuhuoneita vuokrannut herrasmies joutui siivoamaan asuntoa vieraitaan varten.
Verotukseen liittyvät dokumentit pitää säästää kuuden vuoden ajan verotuksen päättymisestä. Yleensä niitä ei tarvitse toimittaa verottajalle, mutta pyydettäessä ne pitää pystyä esittämään. Halutessaan Airbnb:n järjestelmästä voi hakea majoittujien tiedot ja vuokratulot valmiiksi esimerkiksi Exceliin talteen.
Pro-tip:
Kuvaa kaikki vuokraustoiminnan kuitit heti kännykällä ja lataa talteen pilvipalveluun (esim. Dropbox) niin pääset eroon fyysisten kuittien säilyttämisestä.
2. Ammattimaisen majoittajan tulojen ilmoittaminen
Jos toimintasi täyttää ammattimaisen majoittamisen piirteet eli toimit käytännössä majoitusyrityksenä niin suurin ero verotuksessa on alv-velvollisuus (myös paljon muita velvoitteita liittyy ammattimaiseen majoittamiseen, mutta niistä myöhemmin omassa postauksessaan). Tällöin kaikista Airbnb-tuloista pitää maksaa 10% majoitustoiminnan arvonlisäveroa.
Muuten Airbnb-tulot kirjataan sitten yrityksen tuloiksi ja menot puolestaan yritystoiminnan kuluiksi. Yritys maksaa veroja yrityksen tuloksesta ja lopullinen veron määrä on sidoksissa mm. valitsemaasi yritysmuotoon (elinkeinonharjoittaja, osakeyhtiö tms.).
Jos kirjanpito ei ole isoimpia vahvuuksiasi niin oikeanlaiset kirjaukset ja veroilmoituksen täyttö kannattaa ulkoistaa tässä kohtaa kirjanpitäjän hoidettavaksi.
Mitä jos verottajalta tulee kuitenkin selvityspyyntö?
Kokemuksesta voin kertoa, että selvityspyyntöä avatessa huomaa usein, kuinka sydän alkaa hakata normaalia kovemmalla tahdilla, vaikka omasta mielestä kaikki tulot olisi ilmoitettu oikein. Mieli huutaa kysymyksiä nopeammin kuin ehdit niihin vastata. “Olenko tehnyt jotain väärin? Onko jotain unohtunut ilmoittaa?”
Olen joutunut useita kertoja selventämään jotain asiaa verottajalle. Yhtä monta kertaa olen soittanut verotoimistoon ja kysynyt, mitä he oikeastaan haluavat vastauksiksi kysymiinsä kohtiin.
Usein osa pyydetyistä kohdista ei ole edes koskettanut omaa toimintaani, vaan selvityspyynnöt ovat tuntuneet olevan standardipohjaisia, jolloin niitä ei ole erikseen laadittu minun tilannettani ajatellen. Lopulta muutama tunti verovuoden kirjausten kaivelua on auttanut keräämään verottajalle vastaukset selvityspyynnön eri kohtiin.
Kertaakaan en ole kuitenkaan joutunut maksamaan veroseuraamuksia, kun olen perustellut asiat verottajalle samalla tavalla kuin valitessani, mitä tietoja veroilmoitukseen täytän.
Mieti siis etukäteen, miten toimit ja miksi, niin että toiminta on perusteltavissa myös verottajalle.
Eli mitä sitten jos verottajalta tulee selvityspyyntö? Jos olet toiminut ennakoiden, niin ei yhtään mitään, muuta kuin hiukan vaivannäköä. 🙂
Oletko joutunut tarkentamaan Airbnb-tulojasi verottajalle? Kommentoi alle omat kokemukset.
—
Ps.
Verotukseen liittyen muista myös, että oman kodin Airbnb-vuokraus katkaisee asunnon verovapaaseen myyntiin tarvittavan kahden vuoden yhtäjaksoisen asumisen putken.
Jos kahden vuoden asumisaikasi ei siis ole vielä täyttynyt ja haluat myydä Airbnb-vuokrauksessa olevan kotisi ilman luovutusvoittoveroa, täytyy kahden vuoden asumisaika aloittaa alusta.
Bonus-materiaali:
Koska verotus kiinnostaa teitä seuraajiani niin paljon, niin alla bonuksena vielä verokarhun kanssa yhteistyössä tekemäni webinaari erilaisista verovähennyksistä Airbnb-majoittajalle. Olkaapa hyvät!
Onko verottaja asettanut vuokratulokattoa, jonka jälkeen kuuluu automaattisesti katsoo toiminnan olevan ammattimaista?
En ole ainakaan kuullut yksiselitteisestä tulorajasta vaan ymmärtääkseni tilanne arvioidaan aina kokonaisuutena eli omaa harkintaa täytyy käyttää majoitustoiminnan luonteen määrittämiseen.
Jos haluaa lisävarmuutta verottajan suhtautumiseen, niin toki vaihtoehtona on maksullisen ennakkoratkaisun hakeminen verottajalta.
Tuosta verovapaasta myynnistä. Lisäätkö siihen vielä sen, että jos henkilö vuokraa koko kotinsa, se katkaisee 2 vuoden asumisen. Mutta jos henkilö vuokraa kodistaan pelkän huoneen, 2 vuoden asuminen ei katkea. Ja selvennykseksi vielä, että 2 vuotta putkeen tarvitsee asua vain kerran. Esim. ennen vuokrauksen aloittamista, tai sen jälkeen.
Hyviä huomioita, juuri näin se menee. Kiitos kommenteista! 🙂
Jos on yksiö jota pitää vain Airbnb toiminnassa eikä ole itse siellä kirjoilla ja asunnossa on vuokralaisia puolet kuukaudesta. Voiko yhtiölainat vähentää tuloista koko kuukauden ajalta samalla tavalla kuin normaalisti vuokrattavassa asunnossa?
Hei Tuomas ja kiitos kysymyksestäsi!
Jos asunnon käyttö on pelkästään lyhytaikaisvuokrauksessa, mutta täyttöaste ei ole täyttä 100 %:a (niin kuin se ei yleensä koskaan ole) niin ymmärtääkseni on mahdollista tehdä vähennykset kuitenkin täysimääräisenä koko siltä ajalta, kun asunto on ollut tarjolla Airbnb:ssä.
-Joonatan
Jos vuokraa asuntoaan, mutta rajaa huoneistosta jonkun tietyn tilan, esim. yhden huoneen/varaston/muun alueen vuokrauksen ulkopuolelle, niin onko kyseessä silloin koko asunnon vuokraus, vai vaan sen osan vuokraaminen?
Käsittääkseni AriBnb ei toimita verottajalle tietoja maksamistaan vuokrista, vaan verottaja voi saada vain massa-ajon pankeilta maksuista jotka AirBnb:ltä on heidän tileilleen tullut. Korjatkaa jos olen väärässä.
Hei Antti,
Kiitos kysymyksestäsi! 🙂
Olen myös itse pohtinut asiaa ja jutellut siitä verottajan kanssa. Virallisesti niin pitkään, kun et luovuta koko asunnon hallintaa vuokralaiselle, niin tulkinnan pitäisi pysyä alivuokrauksen puolella. Esim. pidät itselläsi yhden makuuhuoneen käytössä ja vuokraat muita tiloja vieraille.
Pelkän varaston pitäminen itsellä ja asunnon lopun tilan vuokraaminen tulkittaisiin kuitenkin todennäköisesti jo koko asunnon vuokraamiseksi. Lopullisen ja verottajaa sitovan kannan rajanvedosta saa vain tilaamalla maksullisen ennakkopäätöksen verottajalta.
-Joonatan
Ps.
Olet oikeassa, että verottaja sai Airbnb:n maksutiedot aiemmin massa-ajoina. Tänä vuonna (eli 2020) on tullut kuitenkin tarkennus yksilötason tietojen välitysvelvollisuudesta:
”Välityspalvelun tarjoajan tai sen Suomessa olevan edustajan on ilmoitettava tiedossaan olevat suoritukset, jotka vuokranantaja on saanut sen välittämästä huoneiston, kiinteistön tai niiden osan vuokrauksesta.”
(lähde: Vero (2020) Verohallinnon päätös yleisestä tiedonantovelvollisuudesta. Luku 1, 20 §)
Liisa Tervon gradusta ote;
”Ilmoituspuutteiden merkittävyyttä lisää osaltaan se, että jakamistaloustulot eivät ole kaikissa tilanteissa kolmannen osapuolen eli sivullisen yleisen tiedonantovelvollisuuden tai
ennakonpidätysvelvollisuuden piirissä.
Mikäli alustan välittämään palveluun liittyvän
maksusuorituksen maksaa tai välittää alustan sijaan toinen taho, esimerkiksi maksupalveluyritys tai alustan tytäryhtiö, jakamistalousalustalla ei ole nykylainsäädännön valossa velvollisuutta antaa tulosta vuosi-ilmoitusta Verohallinnolle. Verohallinto ei saa vuosi-ilmoituksia myöskään silloin, jos palveluun liittyvä maksusuoritus tapahtuu suoraan palvelun
tarjoajan ja sen käyttäjän välillä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Verohallinto ei saa
useimmissa tilanteissa jakamistalousalustoilta vuosi-ilmoitustietoja palveluntarjoajan alustan
kautta saamista jakamistaloustuloista. Jakamistaloustulojen ilmoittaminen on siten lähes täysin
verovelvollisen itsensä vastuulla”
Jos keskustellaan nimenomaan AirBnb:sta palveluntarjoajana, niin näitä puutteita ilmoittamisen suhteen saattaa edelleenkin olla vahvasti, koska kysessä on tytäryhtiö joka maksun maksaa.
Mielenkiintoista.
Saapa nähdä miten tulojen ilmoittaminen lopulta tapahtuu, koska verottajan uusin linjaus on tehty vasta tänä vuonna, joten ensimmäiset kokemukset saadaan vasta ensi vuoden verotuksessa.
Viime kädessä toki vastuu tulojen ilmoittamisesta ja verojen maksamisesta on tulojen saajalla – riippumatta siitä ilmoittaako tulot maksanut alusta niitä verottajalle vai ei.
Maatilan kirjanpitoon ABNB tulot -10% alv hyväksytään jos majoitus tapahtuu maatilan poistolaskelmiin oikeutetuissa tiloissa ja huolehdit samoista velvoitteista mm. palo-ja pelastustoimeen
kuin muissakin ammattimaisissa majoitus liikkeissä.Ja kulut -14% alv jos hommaat munat ja muut tarvikkeet heille valmiiksi kaappiin.
Tämä on henkilökohtainen käsitykseni.
Kiitos kommentista! Kuulostaa loogiselta ja näin se yleensä juuri menee ammattimaisena majoittajana toimittaessa. 🙂
Jos toiminta on pienimuotoista niin vaihtoehtoisesti olisi mahdollisuus toimia myös yksityishenkilönä, jolloin tulot ja kulut ilmoitettaisiin osana henkilökohtaista veroilmoitusta ilman alv-velvollisuutta.
Hei. Olen miettinyt yhden asunnon ostoa pelkästään airbnb vuokrausta varten. Osaatko sanoa, että katsotaanko toiminta ammattimaiseksi jos asunto on esim.80% ajasta vuokralla ja et itse ole siellä koskaan ollut kirjoilla?
Moi ja kiitos kysymyksestä!
Voin vastata vain yleisellä tasolla ja omana henkilökohtaisena mielipiteenäni: Yhden asunnon kohdalla en näkisi isoa riskiä toiminnan katsomisesta ammattimaiseksi majoittamiseksi.
Yt.
-Joonatan
Minkä verran kalusteista saa vähentää Airbnb kuluina? Todelliset kulut vai kuten joskus aiempina vuosina oli että 40€/kk.
Kiitos kysymästä! Kumpi vaan onnistuu eli joko todelliset kustannukset kuittien mukaan TAI kiinteän kalustevähennyksen mukaan.
Tästä webinaaristani verottajan kanssa löytyy lisätietoja eri vähennyksistä:
-> https://m.youtube.com/watch?v=tXQJ5-NedSE
Miten omakotitalosta vapaan huoneen vuokrauksessa toimii nämä vähennykset? Jos esimerkiksi huone on vuokrattunu vaikka 9 päivää kuukaudessa.
Kiitos kysymästä. Yleensä kun vuokraa osittain myös omassa käytössään olevasta tilasta osan (kuten huoneen), niin vähennykset koko tilan kuluista saa tehdä vuokratun osan suhteessa koko tilan pinta-alaan JA vain siltä ajanjaksolta jolloin tilaa on tosiasiallisesti tarjottu vuokrattavaksi.
Lisäksi kyseiseen vuokraustoimintaan pelkästään kohdistuvat kulut saa vähentää yleensä kokonaisuudessaan vuokratuloista.