Kysy mitä tahansa Airbnb-majoittamisesta!

Jos kysymystä kysytään usein, niin lisään vastauksen alle kaikkien nähtäväksi usein kysyttyjen kysymysten joukkoon. Parhaassa tapauksessa saatan vastata sinulle myös henkilökohtaisesti kysymykseesi.

Usein kysyttyjä kysymyksiä Airbnb-majoittamiseen liittyen

 

 

Mikä ihmeen Airbnb-majoittaminen / mitä Airbnb-majoittaminen tarkoittaa?

Airbnb on internetsivusto, jonka kautta voit listata asunnon tai muun tilasi lyhytaikaisvuokralle palvelun käyttäjille. Majoittajana voit itse määrittää ehdot, joilla tarjoat tilaasi vuokralle esim. hinta, ajankohta, majoittujamäärä, sisään- ja uloskirjautumisajat.

 

Minkälaisen tilan voin laittaa vuokralle Airbnb:n kautta?

Airbnb:n kautta voit laittaa vuokralle lähes minkä tahansa sillä hetkellä tarpeettomana olevan tilasi. Yleisiä vuokrattavia tiloja ovat käyttämättömänä oleva kalustettu asunto (kuten oma koti, kakkosasunto, sijoitusasunto tai mökki) tai yksittäinen huone asunnosta.

Harvinaisempia palvelusta löytyviä majoituspaikkoja ovat mm. asuntovene tai -vaunu, saunalautta, teltta, puumaja ja koirankoppi (kyllä, koirankoppi).

 

Kuka Airbnb-majoittajaksi voi ryhtyä?

Kuka tahansa, jolla on edes hetkellisesti ylimääräistä majoittumiseen soveltuvaa tilaa, jonka haluaa tarjota majoituspaikaksi Airbnb-sivuston kautta.

 

 

 

Onko Airbnb-majoittaminen laillista?

Kyllä. Kunhan huolehdit, että majoittamiseen liittyvät vastuut ja velvollisuudet on hoidettu asianmukaisesti. Yleisimmät hoidettavat asiat ovat verojen maksaminen vuokratuloista ja laajemman vuokraustoiminnan ollessa kyseessä myös majoitustoimintaan liittyvien pykälien ja vaatimusten huomiointi, kuten alv-veron maksaminen ja matkustajailmoituksen tekeminen.

 

Onko Airbnb-majoittaminen turvallista?

Palvelu perustuu pitkälti luottamukseen ja tilastollisesti palvelun käyttö on erittäin turvallista – kunhan käyttää tervettä järkeä toiminnassaan. Tärkeitä luottamusta rakentavia tekijöitä majoittajien ja vieraiden välillä ovat mm. aiemmat arvostelut, vahvistettu henkilöllisyys ja keskinäinen viestintä majoittumiseen liittyen. Lisäksi Airbnb tarjoaa maksuttoman Majoitustakuu-nimisen palvelun kattamaan mahdollisia majoittajalle aiheutuneita vahinkoja (tarkat ehdot vakuutuksesta löytyy Airbnb:n sivuilta).

 

 

 

Maksaako Airbnb:n käyttö majoittajalle?

Airbnb:n käyttö ei maksa, mutta Airbnb veloittaa palvelumaksun toteutuneista varauksista. Majoittajalta Airbnb veloittaa yleensä 3% yöhinnasta ja majoittujalta 12% yöhinnan päälle. 

Jos siis majoittajana asetat yöhinnaksi 100 € / yö, niin sinulle tilitetään 97 € / yö ja majoittuja maksaa puolestaan 112 € / yö. Luvut ovat noin lukuja, koska niissä tapahtuu pientä tapauskohtaista vaihtelua Airbnb:n toimesta, mutta suuruusluokka on tällä tasolla.

 

 

 

Pitääkö Airbnb-tuloista maksaa veroja?

Kyllä pitää. Jos vuokraat tilaasi yksityishenkilönä niin maksat tuloista pääomatuloveroa ja ilmoitat ne veroilmoituksen yhteydessä. Jos toimit yrittäjänä ja teet ammattimaista majoitustoimintaa niin olet velvollinen maksamaan majoitustoiminnan arvonlisäveron 10% sekä yritystoiminnan voitosta veroa.

 

 

 

 

Pitääkö taloyhtiölle / naapureille ilmoittaa, jos vuokraa asuntoa Airbnb:n kautta?

Avoimuus asiassa on vähintäänkin suositeltavaa. Jaa yhteystietosi esimerkiksi seinänaapureille ja isännöitsijälle ja pyydä heitä ilmoittamaan, mikäli mitä tahansa huomionarvoista esiintyisi. Tällöin voit tarvittaessa myös heti puuttua asiaan. Lisäksi voit samalla vastata mahdollisiin kysymyksiin tai ennakkokäsityksiin, joita heillä on Airbnb:n suhteen, mikä edesauttaa yleensä kanssakäyntiä myös jatkossa.

 

 

Paljonko vesimaksua maksetaan taloyhtiölle Airbnb-asunnosta?

Jos teet säännöllista majoittamista ja asunnossa ei ole vesimittaria, niin vesimaksut kannattaa sopia suoraan isännötsijän kanssa. Tällöin voit ehdottaa vaikka keskimääräisen vierasluvun mukaan laskutettavaa vesimaksua.

 

 

 

Kannattaako vieraille tehdä ohjeistus majoittumista varten?

Ehdottomasti. Hyvä tapa lähestyä asiaa on ajatella itsesi matkustamaan vieraaseen maahan ja majoittumaan entuudestaan tuntemattoon asuntoon sekä ympäristöön. Mitä ohjeita silloin kaipaisit? Tärkeitä asioita ohjeistaa vieraalle ovat mm. kodinkoneiden käyttö, sauna, jätehuolto, wifi-tunnukset, taloyhtiössä käyttäytyminen ja hiljaisuus, hätätilanteessa toiminen ja asunnon läheltä löytyvät palvelut. Lisäksi vieraiden usein esittämät kysymykset ovat yleensä tarpeellisia asioita, jotka kannattaa viestiä heille jatkossa erikseen pyytämättä.

 

Minkälaisia vieraita Airbnb:n kautta tulee?

Airbnb:tä käyttävät ihan tavalliset ihmiset laidasta laitaan. Majoituskohteen sopivuudesta ja sesongista riippuen vieraina voivat olla esimerkiksi turistit, työmatkalaiset, perheet tai seurueet. Palvelun kautta tulevat majoittujat saattavat tulla mistä päin maailmaa tahansa, niin läheltä kuin kaukaakin.

Vastuuvapaus: Tämän sivun tekstit ovat joko henkilökohtaisia mielipiteitäni tai kokemuksiani, tai haastattelemieni henkilöiden mielipiteitä tai kokemuksia. Oheisia ohjeita ei tule ottaa kirjaimellisina neuvoina vaan omaa harkintaa tulee aina käyttää. Kirjoittaja tai sivusto ei ole missään vastuussa mahdollisista vahingoista tai muista ongelmista, joita vastausten noudattaminen tai noudattamatta jättäminen saattavat aiheuttaa. :)
 

Älä lähde tyhjin käsin!

Tilaa Airbnb-majoittajan pikaopas - ilmaiseksi!

Olet melkein valmis, täytä vain alla oleva kenttä

Lisäetuna saat uutiskirjeeni uusimmilla Airbnb-vinkeillä. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Kenelle lähetämme ilmaiset vinkit?

Täytä kenttä niin olet valmis!

Lisäetuna saat uutiskirjeeni uusimmilla vinkeillä. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

 

 

Scroll to Top