paras aika olla elossa

Paras aika olla elossa (#11)

Täysin arkiset asia lyövät nykyään minut jatkuvasti ällikällä. Oli kyse sitten tekniikasta, ruoasta, vaatteista tai lähes mistä tahansa, niin huomaan jatkuvasti ihmetteleväni, miten tämä on mahdollista.

Kaiken tämän yltäkylläisyyden keskellä ihmisillä on kuitenkin usein sisäinen hyvinvointi täysin hukassa – kuten myös itselläni oli vielä vähän aikaa sitten. Nyt on paras mahdollinen aika olla elossa, ja silti joka 10. suomalainen voi huonosti!

1. Elämme mahdollisuuksien yltäkylläisyydessä

Hyvä esimerkki loputtomasta tarjonnasta ympärillämme on pari kuukautta sitten ostamani uusi telkkari. En katso juurikaan TV:tä, joten kriteerini oli ”joku edullinen perus-tv”.

Lopulta päädyin ostamaan reilun 400 euron hintaisen äly-TV:n. Asentaessani sitä paikoilleen huomasin, että 55” TV oli jopa tarpeettoman iso olohuoneeseemme – ostosta tehdessäni ei käynyt mielessäkään, että nykyään voi ostaa edullisesti liian ison telkkarin.

tv seinä koti olohuone

Vielä parikymmentä vuotta sitten nousin kotona sohvalta painaakseni telkkarista uuden kanavan päälle ja yli 32” tuumainen telkkari löytyi ainoastaan yhden tuttuni kotoa.

TV:n seinään kiinnittämistä varten olin käynyt ostamassa myös kiinnitystelineen. Biltemassa halvin teline maksoi vain 10€ ja päädyin ostamaan sen, koska se oli myös ohuin. Myös tässä halvimmassa versiossa oli bonuksena vatupassi ja TV pysyy sillä seinällä ongelmitta.

Asennusvaiheessa emme vetäneet lainkaan antennijohtoa telkkariin, koska johto olisi pitänyt vetää oviaukon yli. Tämä ei kuitenkaan ole ongelma, koska perus-TV:stäkin löytyy nykyään kaikki mahdolliset appit ja sisäänrakennettu netti, joten mitään ei jää ainakaan sen vuoksi näkemättä.

Viikoittainen joogatuntini Youtuben loputtomasta (ja ilmaisesta) valikoimasta avautuu telkkarin ruudulle ennen kuin ehdin edes levittää jumppamattoa olkkarin lattialle. Vaihtoehtoisia tapoja laittaa Youtube näkymään TV:n ruudulla on ainakin neljä erilaista:
1. TV:n sisäinen Youtube-appi tai
2. Sisäänrakennetun Apple-TV:n kautta peilaamalla tai
3. Youtuben soittimeen rakennetun näytönjako-ominaisuuden kautta tai
4. TV:ssä olevan Mobile to TV ominaisuuden kautta.

Siitä sitten vain valitsemaan haluttu tapa! 😀

Ja kaikki tämä on nykyään siis normaalihintaisessa reilun 400€ telkkarissa.

2. 176 sivuisen kirjan tekeminen kotona kahdessa viikossa

Toinen esimerkki on vaimoni tekemä askartelukirja.

Kun hänen askartelusta innostuneelle 6-vuotiaalle siskon tytölle ei löytynyt jouluksi helppoa ja selkeää askartelukirjaa, jonka ohjeiden mukaan askartelemiseen ei tarvinnut ”moottorisahaa, sirkkeliä tai suojalaseja” niin sellainen piti tehdä itse. Lisäehtona oli, että kirjalla piti pystyä askartelemaan pelkkien kuvien avulla vaikka ei osaisi edes lukea.

Keittiön pöydälle ilmestyi 2,5 viikossa painettuna versiona 176-sivuinen askartelukirja lapsille. Työkaluina oli käytössä kolme vuotta vanha iPhone7 kuvaamiseen ja vuodesta 2012 asti tunnollisesti palvellutta Macbook Air muuhun työhön. Kirjan taittokin onnistui kotoisasti powerpointin avulla.

Ammattilainen varmaan huomaa eron, mutta itselleni kirja menisi täydestä siinä missä, mikä tahansa askartelukirja, jos en tietäisi, miten se on tehty. Suurin haaste tekemisessä oli hieman huvittavasti joulukuun päivänvalon riittävyys kuvien ottamista varten.☀️

askartelukirja diy

Harvoin sitä pysähtyy edes miettimään, mitä kaikkea maailman kehitys meille oikein mahdollistaa arjessamme.

3. The list goes on…

Ja lisää esimerkkejä pompsahtelee eteen jatkuvasti. Ruokakaupassa käydessään vaimoni oli ostanut samalla uuden hyvännäköisen mekon ja pyysi arvaamaan, mistä se oli. Kysymyksestä päättelin mekon olleen edullinen ja arvasin H&M.

Oikea vastaus: ”Lidlin alelaarista 5,4 euroa”.

Itse ostin puolestani aiemmin kierrättämieni kaulahuivin ja pipon tilalle uudet, erittäin miellyttävät kashmir-villaiset versiot sieltä H&M:n alelaarista – yhteensä peräti 28 euroa.

Verkkokauppa.comissa jutellessani myyjän kanssa hän kertoi pystyvänsä tekemään kotonaan musiikkia, koska kalliin studion sijaan siihen on olemassa nykyään jokin ohjelma.

Hiukan isommassa kuvassa kaikki mahdollinen, mitä mieleen juolahtaa, on saatavilla muutamassa päivässä tai viikossa Amazonista, Aliexpressistä tai mistä ikinä haluatkaan ostaa, suoraan kotiovellesi toimitettuna ja murto-osalla aiemmista hinnoista.

4. Miksi lähes 500 000 suomalaista voi kuitenkin huonosti?

Lähes puoli miljoona suomalaista syö mielialalääkkeitä tälläkin hetkellä. Mieti – käytännössä joka kymmenes tuntemasi suomalainen! Tähän päälle vielä kaikki muut sairaudet ja jatkuvat lääkitykset.

Kuulostaa kummalliselta tämän loputtoman yltäkylläisyyden ja mahdollisuuksien keskellä.

dog wondering

Vaikka ulkopuolellamme kaikki on paremmin kuin koskaan ennen niin kestävä hyvinvointi löytyy edelleen sisältä käsin. Pysähtyminen ja sisäänpäin katsominen on kuitenkin harvinaista ja usein myös pelottavaa.

Toisaalta palkinto sen tekemisestä on niin iso, että ainakin omalla kokemuksellani suosittelen kokeilemaan sitä. Pysähtymällä ja tunnustelemalla rehellisesti miltä sisälläsi tuntuu, on mahdollista löytää ne asiat, joita oikeasti haluat elämältäsi loputtomien vaihtoehtojen, ulkopuolisten odotusten ja muualta tulleiden uskomusten sijaan.

Itse elin aiemmin vielä suurelta osin jonkun muun elämää – ja rehellisyyden nimissä usein vieläkin aaltoilen puolelta toiselle.

Uskoin (tai uskottelin itselleni), että se on sitä mitä haluan. Vasta pakon edessä uskalsin pysähtyä ja kohdata rehellisesti omat sisäiset tuntemukseni sekä alkaa tehdä tarvittavia muutoksia muuttaakseni elämäni suunnan haluamanilaiseksi.

5. Mitä voit tehdä siis juuri nyt?

Oletko miettinyt, mitä haluaisit tehdä elämässäsi jos ei olisi mitään rajoitteita?

question life

Pelkkä se, että tiedät vastauksen yllä olevaan kysymykseen lisää todennäköisyyttäsi päästä sinne moninkertaiseksi.

Ja mitä tarkemmin osaat vastata kysymykseen, sen parempi. Jos taas et osaa vastata kysymykseen (kuten hiukan yllättäen suurin osa ihmisistä) niin kokeile mitä tahansa – tällöin opit tekemisen kautta pidätkö tekemästäsi asiasta vai et.

Jos pidät siitä niin hyvä, olet löytänyt asian josta tykkäät, jatka sen tekemistä mahdollisuuksiesi mukaan.

Jos taas et pidä siitä, niin hyvä, olet löytänyt asian, josta et pidä. Muuta sitä, kokeile jotain täysin uutta ja jatka kunnes löydät jotain mistä pidät.

Uskon, että jokaisella meistä on kaikki tieto ja mahdollisuudet luoda elämästämme sellainen kuin itse haluamme – joskus aidoin itsemme on vain hautautunut niin syvälle sisällemme erilaisten kokemusten, toiveiden ja pelkojen alle, että emme meinaa löytää sitä.

Ja kun löydämme sen, niin vaatii rohkeutta sekä pitkäjänteisyyttä seurata sitä. Varsinkin jos on pitkään ollut pois “kurssilta”, niin seilaaminen takaisin oikeaan linjaan vaatii työtä, kärsivällisyyttä ja uskallusta.

Muun kuin aidon itsesi näköinen elämä tuntuu usein oikotieltä, mutta muuttuu tarpomiseksi, koska joudut näkemään vaivaa työskennellessäsi sisäisiä tunteitasi ja toiveitasi vastaan.

Pitkittyessään se johtaa yleensä myös henkisiin tai fyysisiin haasteisiin kuten omalla kohdallani: ensin lisääntyneeseen stressiin, ahdistukseen ja puristavaan tunteeseen rinnassa sekä lopulta alkavaan burn-outiin. Vaimoni kohdalla tilanne kehittyi puolestaan vaikea-asteiseen masennukseen asti.

Alkava burn-out ja vaimoni masennus ovat muuten yksiä parhaita asioita elämässäni, koska ne opettivat minulle eniten itsestäni ja loivat motivaation muuttaa asioita haluamaani suuntaan.

6. Paras hetki aloittaa on nyt

Parasta kuitenkin on, että sillä missä tilanteessa olemme nyt, ei ole väliä.

Jokainen ”harha-askel” on mahdollisuus oppia, mitä emme halua, joten mitä kauemmas omalta reitiltämme olemme ajautuneet, sitä enemmän tiedämme, mitä emme halua. Kunhan olemme valmiita oppimaan kokemuksista ja keskittämään huomiomme siihen, mitä haluamme.

Kaikkea ei myöskään tarvitse (tai edes kannata) muuttaa kerralla. Jotta muutos olisi pysyvää, siitä pitää tulla elämäntapa. Liian isoa muutosta jaksaa ylläpitää ihmisestä riippuen päivän, viikon tai jopa kaksi viikkoa ennen kuin palataan ryminällä vanhaan rytmiin ja ajatellaan ”ei toiminut, minut on tuomittu elämään samoin kuin ennenkin”.

Samasta syystä laihdutuskuurit toimivat vain, jos ne muuttavat elintapoja.

Riittää kuitenkin, että tiedät mihin suuntaan haluat viedä elämääsi, ja otat askeleen kerrallaan.

Esimerkiksi valitset yksi tai kaksi asiaa joka kuukausi, jotka vievät sinut lähemmäs sitä suuntaa, johon haluat mennä.

Puolen vuoden päästä huomaat, että oletkin jo tehnyt useita hyviä valintoja – ja parhaimmillaan olet saanut positiivisen kierteen käynnistettyä, joka saa sinut suorastaan haluamaan lisää.

Helppoa se ei kuitenkaan ole. Jos onnistut vakuuttamaan ensin itsesi siitä, mitä haluat elämältäsi, niin sen lisäksi on myös lähipiirisi ja ympäristösi.

Heidän odotukset sinusta poikkeavat yleensä aina omistasi, joten vaatii kestävyyttä ja kovapintaisuutta perustella omia valintojaan joka kerta uudelleen säilyttäen samalla varmuuden omasta suunnasta muiden ihmettelyiden ja kommenttien keskellä.

Koskaan ei ole kuitenkaan parempi hetki aloittaa oman näköisen elämän luomista kuin nyt.

Eikä koskaan ole ollut näin paljoa mahdollisuuksia ympärillämme auttamassa meitä saavuttamaan ja tekemään sitä, mitä ikinä haluammekaan tehdä.

Keskitytään siis seuraavaksi niihin asioihin, joita haluamme elämältämme ja suunnataan tietoisesti huomiomme sitä kohti!

“Whether you think you can, or you can’t – you’re right.”
-Henry Ford, köyhä ja kouluttamaton mies, josta tuli aikansa rikkain ihminen maailmassa.

Erinomaista ja menestyksekästä viikkoa juuri sinulle! 💎😎

JAA SOMESSA

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Älä lähde tyhjin käsin!

Tilaa Airbnb-majoittajan pikaopas - ilmaiseksi!

Olet melkein valmis, täytä vain alla oleva kenttä

Lisäetuna saat uutiskirjeeni uusimmilla Airbnb-vinkeillä. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Kenelle lähetämme ilmaiset vinkit?

Täytä kenttä niin olet valmis!

Lisäetuna saat uutiskirjeeni uusimmilla vinkeillä. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

 

 

Vieritä ylös