Top10 joululahjat vuokralaiselle (#10)

Kannattaako jokaista vuokralaista muistaa jouluna? Miksi Airbnb-vuokralaisella on aina “joulu”? Voiko joululahja osoittautua peräti sijoitukseksi?

Olipa kyse sitten pitkäaikaisesta tai Airbnb-vuokralaisesta niin joulu on mahdollisuus, joka kannattaa hyödyntää. Erityisesti pitkäaikaisen vuokralaisen muistamiseen ei ole joulua parempaa ajankohtaa. Alla kerron tarkemmin miksi.

Lisäksi keräsin blogiin vuokranantajan helpot ja toimivat Top10-joululahjaideat (niin pitkäaikaiselle kuin Airbnb-vuokralaisellekin), ettei sinun tarvitse keksiä pyörää uudelleen.

1. Entä jos vuokralainen ei ole ansainnut lahjaa?

Lähestytään asiaa hetki hiukan toisesta näkökulmasta kysymyksellä: toivoisitko vuokrasuhdetta, jossa vuokralainen haluaa olla joululahjan arvoinen?

Jos vastaus on myöntävä, niin sen sijaan, että odottaisit kunnes vuokralainen on niin ”hyvä”, että hän ansaitsee joululahjan, vuokranantajana sinulla on mahdollisuus olla itse aktiivinen toimija ja pyrkiä luomaan hyvä vuokrasuhde, jossa vuokralainen haluaa olla joululahjan arvoinen.

Joulu on myös siitä helppo ajankohta muistaa vuokralaista, että kaikki tietävät milloin se on. Itse meinasin innostua muistamaan vuokralaista myös syntymäpäivänä, mutta kuunnellessani Vuokraturvan Timo Metsolan vinkkejä Vuokranantaja-risteilyllä tajusin, että syntymäpäivänä muistaminen vaatii enemmän pelisilmää. Osaa vuokralaisista kun voi ahdistaa koko ajatus, että ”vuokranantaja on katsonut hetustani, milloin olen syntynyt – mitäköhän muuta se minusta on tutkinut…”

Joululahjan kanssa voit kuitenkin pelata varman päälle, koska kaikki tietävät milloin se on. 🙂

Paradoksaalisesti suosittelen joululahjan antamisesta erityisesti silloin, jos vuokrasuhde ei ole toiminut odotetunlaisesti – ihan vaikka vaan kokeilemisen ilosta! Mitenköhän se vaikuttaa vuokralaisen suhtautumiseen, kun muistat häntä lempeydellä jouluna, vaikka muulloin keskustelussa olisi ollut erilainen sävy?

Kokemus viime joulusta:
Viime vuonna yksi vuokralaisistamme oli irtisanonut vuokrasopimuksen päättyväksi joulukuun loppuun. Annoimme siitä huolimatta myös hänelle joululahjan. Vastauksena saimme oheisen viestin, jonka jälkeen ei tarvinnut jännittää asioiden sopimisesta ulosmuuton yhteydessä. Kyseinen vuokralainen myös suositteli vähän myöhemmin meille uutta vuokralaista, mutta olimme siinä kohtaa jo ehtineet vuokrata asunnon uudelleen.

Viesti vuokralaiselta:

Perinteisiin vuokralaisiin verrattuna Airbnb-vieraat eroavat siinä, että he ovat yleensä matkalla ja vain hetkellisesti asunnossa. Ajatuksen tasolla lahjaidea ja vieraan positiivinen huomioiminen pätee kuitenkin Airbnb-vuokrauksessa vähintään yhtä vahvasti kuin pitkäaikaisessa vuokrauksessa.

Vuokralaisten huomiointia kannattaa hyödyntää Airbnb:ssä pelkän joulun sijaan kuitenkin ympärin vuoden ja jokaisen vieraan kohdalla.

Joululahjan sijaan kyse on Airbnb:ssä kuitenkin enemmän tervetulolahjasta, jossa voi toki huomioida eri vuodenajat tai juhlapyhät.

2. Okei, mutta mitä sitä sitten antaisi?

Asiasta ei tarvitse tehdä rakettitiedettä, eikä sen tarvitse jäädä myöskään hinnasta kiinni – ota vain oheisista Top10-listoista itsellesi sopivimmat ideat käyttöön. 🙂

2.1 Top10-lahjaideat pitkäaikaiselle vuokralaiselle 🎁
 • Fazerin sininen suklaalevy henkilökohtaisella kääretekstillä perille toimitettuna
 • Viinipullo
 • Leffalippu
 • Konvehti-/suklaarasia
 • Joulutee tai kahvipaketti
 • Uusi kodinkone tai pintojen fiksausta (jos uusiminen muutenkin ajankohtaista)
 • Jätä vuokran vuosikorotus tekemättä
 • Ammattisiivoojan tekemä siivous asunnossa
 • Lahjakortti (esim. 20€ läheiseen ravintolaan)
 • Joulukortti

Oma suosikkini on ehdottomasti listan ensimmäinen vaihtoehto. Fazerin lanseeraama palvelu, josta voit tilata perinteisen suklaalevyn suoraan vuokralaiselle haluamallasi tekstillä. Laita kanteen vaikka vuokralaisen nimi ja sisäpuolelle hyvän joulun toivotukset.

Hinta 15€ ja vaiva pari minuuttia valmiiksi vuokralaiselle toimitettuna – tästä tulee hyvä maku kaikille!

 

2.2 Top10-lahjaideat Airbnb-vuokralaiselle (voi antaa aina eikä vain jouluna) 🎁
 • Fazerin yksittäispakatut kääresuklaat jokaiselle vieraalle
 • Käsinkirjoitettu tervetuloviesti – varsinkin jos et ota henkilökohtaisesti vieraita vastaan
 • Tuoreita kukkia
 • Hedelmät tai snack-patukat
 • Korvatulpat
 • Silmälaput
 • Hygieniatarvikkeet (esim. vanulaput ja -puikot)
 • Kuohuviini – erityisesti jos tiedät vieraillasi olevan jonkin juhlan matkan syynä
 • Jokin itse leivottu juttu, jos sattuu olemaan kova leipuri (blogin lukijan jättämästä kommentista poimittu idea)
 • Jotain paikallista erikoisuutta – itse sain vuokralaisena esimerkiksi paikallista artesaanitoffeeta, oli hyvää!

Näistä omat suosikkini ovat kaksi ylintä eli tervetulosuklaat ja käsinkirjoitettu viesti.

Asunnolle valmiiksi ostettuina hinta on vain n. 10 senttiä/vieras ja työmäärä 2 min, mutta saamieni palautteiden ja reaktioiden pohjalta vaikutus vieraiden mielikuvaan on vähintään 100-kertainen investointiin nähden.

3. Asun Utsjoella. Miten toimitan lahjan vuokralaiselle?

“Utsjoen vuokranantajat ry:n” virallinen suositus on valita lahja, jonka voi lähettää suoraan vuokralaisen postilaatikkoon. Tämä on usein helpoin tapa muutenkin.

Hankalasti lähetettävissä paketeissa olen käynyt jättämässä ne vuokralaisen noudettavaksi viereiseen Smartpostin lähilokeroon, kun olen liikkunut muutenkin lähistöllä. Innostuimme tänä vuonna törsäämään ja ylitimme suunnitellun 40€ lahjabudjetin kahdella eurolla sekä teimme jälleen logistisesti mahdottoman muotoisen paketin – tälläkin kertaa paketit vietiin siis valmiiksi Smartpost-lokeroon.

Lahja on mietitty asunnon tyylin mukaan, koska kyseessä on kalustettu asunto, enkä suosittelisi ottamaan siitä suoraan mallia, ellet tiedä sen istuvan vuokralaisesi makuun.

4. Eli oliko joululahja nyt tuottava sijoitus vai ei?

Lahjan antamisen taustalla oleva vastavuoroisuuden ja toisen huomioimisen ajatus pätee yhtä lailla sekä lyhyt- että pitkäaikaisvuokrauksessa. Halvimmillaan muutaman euron investoinnilla voit näyttää arvostuksesi vuokralaiselle ja lahjan luoma hyvä mieli maksaa helposti moninkertaisena itsensä takaisin vuokrasuhteen aikana.

Kun luot itse vuokralaiselle oletustason positiivisesta ja asiallisesta kanssakäymisestä pienillä hyvän mielen teoilla, niin ihminen pyrkii luontaisesti myös käyttäytymään tämän oletusarvon mukaisesti.

Oletetaan, että käytät lahjaan 15€ rahaa ja puoli tuntia aikaasi, jolle lasket arvoa 30€. Jos tämä yhteensä 45€ sijoitus helpottaa kanssakäymistä vuokralaisesi kanssa, saa vuokralaisesi asumaan pidempään asunnossasi tai suosittelemaan sinua vuokranantajana niin todennäköisesti sijoituksen tuotto on moninkertainen.

Airbnb-vieraalle puolestaan annettu tervetulolahja lisää todennäköisyyttä, että vieraasi jättävät asunnon siistimpään kuntoon ja antavat käynnistään 5-tähden palautteen. Tämä vähentää vaivannäköä ja hyvät palautteet heijastuvat suoraan vuokratuottoihin tulevien vieraiden kanssa.

Lisäksi lahjan antamisesta tulee hyvä mieli itselle, joka jo itsessään tuo useimmille enemmän arvoa kuin sen rahallinen kustannus. Bonuksena pienet huomionosoitukset vuokrasuhteen aikana ovat yleensä verovähennyskelpoisia kuluja.

Erinomaista joulua kaikille ja erityismaininnat tässä kohtaa hyvää vuokranantajuutta erityisen näkyvästi eteenpäin vieville Markus Grahnille, Harri Hurulle ja Suomen Vuokranantajat ry:lle sekä muille vuokralaisista hyvää huolta pitäville vuokranantajille!

#joululahja #hyvävuokranantaja #hyvääjoulua

JAA SOMESSA

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

2 ajatusta aiheesta “Top10 joululahjat vuokralaiselle (#10)”

 1. Näin Airbnb vuokralaisen näkökulmasta voin kyllä vahvistaa tuon, että pieni tervetulolahja tekee kyllä suuren vaikutuksen ja sitä todellakin haluaa olla sen jälkeen itsekin parempi vieras. Myös palautteessa ja arvioissa tuollainen ele on ainakin meidän tapauksessa näkynyt joka kerta. Eräs mainioista tervetulolahjoista on myös jokin itse leivottu juttu, jos sattuu olemaan kova leipuri. Herkullista ja varmasti tuntee olonsa tervetulleeksi.

  1. Joonatan Voltti

   Mukava kuulla kokemuksista Karita! Hauskana sattumana Top10 Airbnb-lahjalistaan olikin päätynyt vain 9 asiaa, joten lisäsin ”itse leivotun jutun” mukaan tekstiin, kiitos ideasta! 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Älä lähde tyhjin käsin!

Tilaa Airbnb-majoittajan pikaopas - ilmaiseksi!

Olet melkein valmis, täytä vain alla oleva kenttä

Lisäetuna saat uutiskirjeeni uusimmilla Airbnb-vinkeillä. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Kenelle lähetämme ilmaiset vinkit?

Täytä kenttä niin olet valmis!

Lisäetuna saat uutiskirjeeni uusimmilla vinkeillä. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

 

 

Vieritä ylös