4600 euroa/kk vuokratuotto ei riittänyt (#34)

Kesä 2021 on ollut Helsinkiä lukuunottamatta ennätyksellinen matkailukesä ympäri Suomea. Siitä huolimatta myös pääkaupunkiseudulla on ollut mahdollista tehdä isoa tiliä.

Eräs tuttuni asuu perheensä kanssa uudessa omakotitalossa Helsingissä ja on jo useamman vuoden sanonut minulle että “sitä airbnb:tä pitäisi varmaan kokeilla”.

Tänä kesänä hän tarttui tuumasta toimeen ja teki talosta Airbnb-ilmoituksen kännykällään mökin terassilta käsin. (Satuin olemaan juuri käymässä mökillä ja seurasin mielenkiinnolla vierestä, miten ilmoituksen teko sujuu.)

Lopulta hän painoi “julkaise ilmoitus” nappia ja alkoi varausten odottelu.

Kysyntä oli melkoista.

Ensimmäisenä kuukautena varauksia tuli yli 4600 eurolla, vaikka talo oli varattavissa vain 3 viikon ajalle.

Toki näin hyvään tuottoon vaikutti kesän lomasesonki, minkä lisäksi talo oli hieno, mutta kaikesta huolimatta erinomainen tuotto!

Oliko 4600 euroa sitten riittävästi?

Kysyin kuukauden jälkeen aikovatko he jatkaa talonsa vuokraamista Airbnb:ssä ja vastaus oli hiukan yllättäen “ei”. Pelkkiä tuottoja tuijottamalla tämä ei kuulostanut kovin loogiselta.

Tarkemmalla perehtymisellä vastaus oli kuitenkin täysin järkeenkäypä:

 • Perheessä on pieniä lapsia, jotka vaativat luonnollisesti vanhemmilta oman osansa käytettävissä olevasta ajasta ja energiasta.
 • Omakotitalon vuokraaminen vaati reilusti siivoamista ja vaivaa jokaisen majoittumisen yhteydessä – varsinkin kun yöhinta oli korkea ja omistaja koki myös paineita, että kaiken piti olla täydellistä. (Ja vieraiden palautteiden pohjalta onnistuikin siinä hyvin.)
 • Molemmilla vanhemmilla on hyväpalkkaiset ja ajoittain kiireiset työt, joten edes näin merkittävä lisäys tuloihin ei vaikuta taloudellisesta näkökulmasta heidän arkeensa käytännössä millään tavalla (rahan sijaan heille aika ja energia ovat puolestaan rajallisempi resurssi).

On ihan ok muuttaa mieltään

Vaikka moni muu olisi jatkanut tällä tuottotasolla Airbnb-vuokrausta innosta kiljuen, niin ymmärrän täysin heidän päätöksensä. Olen myös itse lopettanut Airbnb-vuokrauksen useita kertoja, kun energia ei ole siinä hetkessä riittänyt vuokrauksen pyörittämiseen. Ja teen edelleen lyhytaikaista vuokrausta ainoastaan satunnaisesti eri tilanteissa.

Nostan kuitenkin isosti hattua rohkeudesta kokeilla asiaa. Muuten olisin todennäköisesti kuullut vielä kiikkustuolissakin “miten sitä Airbnb-vuokrausta olisi pitänyt silloin kokeilla”.

Nyt asiaa ei tarvitse enää arpoa. Kun Airbnb-vuokrausta on oikeasti kokeillut, niin tietää mitä se tarkoittaa käytännössä. Ja jos tulevaisuudessa tilanteet muuttuisivat, niin mieltään voi tarvittaessa muuttaa uudelleen.

Esimerkiksi tilanteessa, jossa toinen vanhempi jäisi pois päivätöistä ja sitä kautta vapautuisi aikaa ja energiaa muuhun käyttöön. Tai lasten kasvaessa ja itsenäistyessä.

Tällöin Airbnb-vuokraus saattaisikin alkaa tuntua taas houkuttelevalta vaihtoehdolta lisätulojen hankkimiseen. Ja kun sitä on kokeillut, niin on tarvittaessa huomattavasti valmiimpi hyödyntämään sitä myös tulevaisuudessa.

Ps.
Kun kysyin tutultani lupaa blogitekstin kirjoittamiseen, niin vastaus päättyi seuraavaan lauseeseen:

Laita myös, että mieli on jo vähän taipunut, että ehkä joskus vielä… ?”

 


Pps. Jos et muuten ole vielä katsonut, niin tsekkaa alta alunperin someen tekemäni video airbnb-kohteesta tuntia ennen 3 vieraan tuloa.

Video sai paljon positiivisia kommentteja, joten uskon, että myös sinä saat siitä uusia ideoita. 🙂 Jos tykkäät videosta, niin kannattaa ottaa IG-tilini seurantaan täällä.

 

JAA SOMESSA

Muita kiinnostavia blogitekstejä

4 ajatusta aiheesta “4600 euroa/kk vuokratuotto ei riittänyt (#34)”

 1. Taina Emilia Kettunen

  Eipä ole ollut pahemmin kysyntää ja olen miettinytkin jos lopetan taas kerran koko airbnb homman.Ennen koronaa tuotto oli hyvää nykyään ei.

  1. Joonatan Voltti

   Kiitos kommentista Taina!

   Onpas harmillista, että alueellasi kysyntä on laskenut viime aikoina. Onneksi Airbnb-vuokraus on helppoa lopettaa ja aloittaa tarvittaessa myöhemmin uudelleen, jos siltä taas tuntuu.

 2. Itseä näissä oman kodin vuokrauksissa ihmetyttää aina, että mihin kaikki henkilökohtainen tavara varastoidaan vuokrauksen ajaksi. Varsinkin lapsiperheessä aika vaikeaa (ja työlästä) tyhjentää kaappeja ym. viikonlopuiksi vuokralaisia varten. Muuten kyllä kiinnostaisi joskus kokeilla 🙂

  1. Joonatan Voltti

   Hei Tiina,

   Kiitos kysymyksestä. Omia tai perheen henkilökohtaisia tavaroita ei tarvitse tyhjentää kaapeista Airbnb-vieraiden majoittumisen ajaksi. Arvotavarat ja korut ovat poikkeus ja ne kannattaa aina ottaa mukaan tai laittaa lukolliseen paikkaan.

   Lisäksi kannattaa varmistaa, että vierailla on myös hiukan tilaa omille tavaroilleen kaapeissa (ks. yllä olevasta videosta esimerkki).

   Halutessa voi myös ohjeistaa, mitkä alueet eivät ole vieraiden käytössä vierailun aikana. Esimerkiksi tuttuni perhe laittoi vaatehuoneen oveen lapun ”Private area, not for guests”. Lisää esimerkkejä tästäkin aiheesta löytyy mm. Airbnb-kirjastani.

   Ei muuta kuin rohkeasti vain kokeilemaan vuokrausta jos siltä tuntuu! 🙂

   -Joonatan

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Älä lähde tyhjin käsin!

Tilaa Airbnb-majoittajan pikaopas - ilmaiseksi!

Olet melkein valmis, täytä vain alla oleva kenttä

Lisäetuna saat uutiskirjeeni uusimmilla Airbnb-vinkeillä. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Kenelle lähetämme ilmaiset vinkit?

Täytä kenttä niin olet valmis!

Lisäetuna saat uutiskirjeeni uusimmilla vinkeillä. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

 

 

Scroll to Top