vuokranantajan tilinpaatos

Vuokranantajan tilinpäätös – 52863€ & 94h (#12)

Paljonko ansaitsin vuokratuloja vuonna 2019? Entä minkä verran työtä se vaati?

Yllätyksellisiä suhdelukuja sisältävät vastaukset löytyvät tämän kerran blogistani, joten jatka ihmeessä lukemista.

1. Työmäärä ja vuokratuotto: Airbnb vs. kalustetun asunnon pitkäaikaisvuokraus

Koko vuoden bruttovuokratuottomme oli yhteensä 52863 euroa. Tuloista maksoimme asuntojen kulut, lainojen lyhennykset ja verot.

Suoraa työtä tämän tuoton saaminen vaati vuoden aikana yhteensä 94 tuntia.

Jakauma Airbnb-tulojen ja pitkäaikaisen kalustetun asunnon vuokrauksen välillä ei kuitenkaan ollut tasainen – päinvastoin.

vuokratuotto airbnb tyomaara

Pitkäaikaisvuokraus
Vuoden vuokratuloista 94,1% tuli kalustetun asunnon pitkäaikaisesta vuokrauksesta, mikä työllisti vuoden aikana yhteensä 52 tuntia eli 55,3%.

Tämä vuosi oli poikkeuksellisen työläs, sillä yhdessä asunnoistamme aloitettiin märkätilaremontti. Asiaan liittyvän viestinnän kääntäminen ulkomaalaisille vuokralaisille englanniksi, väliaikaisen asunnon hankkiminen ja muut remonttiin liittyvät asiat työllistivät arviolta peräti 30 tuntia.

Toinen isompi työllistäjä vuoden aikana oli yhden uuden pitkäaikaisen vuokralaisen hakeminen, joka työllisti pidentyneen haun seurauksena karkeasti n. 10 tuntia.

Muuten pitkäaikaisvuokrauksen työmäärä koostui perinteisistä asioista:
kysymyksiin vastaamisesta ja asioiden selvittämisestä kuten asunnon lämmityksen toiminnan tarkistus huoltoyhtiöltä, parkkipaikan hankkiminen vuokralaiselle ja sisään unohtuneen avaimen kanssa auttaminen – työmäärä näistä n. 12 tuntia.

Airbnb-vuokraus
Vuokrasimme Airbnb:n kautta vuoden 2019 alussa reilun kuukauden ajan vapaana ollutta sijoitusasuntoamme ja loppuvuodesta vuokrakotiamme omien matkojen ajaksi.

Lyhytaikaisvuokraus työllisti meitä odotetunlaisesti, mutta voittajasta ei ole epäselvyyttä verrattaessa kokonaistuottoa ja työmäärää pitkäaikaisvuokraukseen.

Vuoden vuokratuotoista vain 5,9 % tuli Airbnb:stä, kun vuokrauksen vaatimasta työajasta siihen meni peräti 44,7 %.

Luvuista ei kuitenkaan voi vetää yhtä radikaaleja johtopäätöksiä kuin miltä ne äkkiseltään näyttävät. Prosessia hiomalla, asuntojen määrää kasvattamalla ja korkean sesongin kysynnässä luvut saisi näyttämään Airbnb:n kannalta paljon paremmilta.

Yhteensä vuoden aikana majoitimme Airbnb:n kautta:

 • 9 majoituskerralla
 • 30 vierasta
 • 34 päivän ajaksi.

Jokainen majoituskerta vaati arviolta 3 tuntia työtä, jonka sisällön olen avannut tarkemmin tässä videossa.

Lisäksi tein yhden uuden Airbnb-ilmoituksen ja päivitin olemassaolevia ilmoituksia, mihin meni noin päivän verran työaikaa. Arvioitu työmäärä Airbnb-vuokrauksesta vuoden aikana oli yhteensä 42 tuntia.

2. Mitä opimme luvuista

Myös luvut tukevat johtopäätöstä, jonka olemme tehneet jo aiemmin oman vuokraustoimintamme suhteen:

Airbnb on meille hetkellisesti käytettävä työkalu poistamassa tyhjien kuukausien riskin pitkäaikaisen vuokralaisen vaihtuessa. 

Lisäksi käytämme Airbnb:tä satunnaisesti tyhjillään olevan kotimme vuokraamiseen. Nykyinen toimintatapa tuntuu meille sopivalta, emmekä siis aio lähteä muuttamaan sitä, koska myös luvut tukevat sitä. 🙂

3. Helppoa rahaa?

Usein lukiessani, miten joku ansaitsi jotakin (näennäisen) helposti tai pienellä vaivalla, huomaan kateuden nostavan päätään sisälläni ja miettiväni “miksen minä” tai “minäkin haluan”.

Tajusin vähän aikaa sitten, että tällöin näkee kuitenkin vain jäävuoren huipun ja koko pinnan alla oleva valtava jäävuori jää näkemättä.

Viime vuoden vuokratuloihin pääseminen vuokranantajana on vaatinut nimittäin 94 tunnin työn lisäksi edeltävän 7 vuoden ajan työtä, kokeilemista, epäonnistumista, pettymyksiä, kyllästymistä, epävarmuutta ja jatkuvaa uuden oppimista.

Tämän taustan ymmärtäminen saa useimmat ihmiset toteamaan: “Nääh, ei tämä kuulostakaan enää kivalta ja helpolta, haluan keskittyä muihin asioihin elämässäni.” Ja se on on täysin ok. 🙂

Jos kuitenkin olet vielä sitä mieltä, että haluat oppia lisää aiheesta, niin olet oikeassa paikassa. Jaan mielelläni kaikki parhaat vinkkini ja kokemukseni eteenpäin, jotta muiden ei tarvitse toistaa tekemiäni virheitä uudelleen.

Kirjoitan tätä blogia, olen tehnyt Airbnb-majoittajan verkkokurssin ja kirjoittanut kirjan aiheesta, jotta sinä voisit oppia nopeammin ja välttää samoihin sudenkuoppiin putoamisen, joihin itse olen tömähtänyt.

Olet siis ohituskaistalla eli nauti matkasta ja hyödynnä ilolla kaikki saamasi ajatukset tai ideat. Työn joudut kuitenkaan tekemään itse, sillä sitä ei kukaan tee puolestasi.

JAA SOMESSA

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

6 ajatusta aiheesta “Vuokranantajan tilinpäätös – 52863€ & 94h (#12)”

 1. Asuntosijoittaja

  Moi! On ollut mukava lukea mielenkiintoista blogiasi. Kiinnostaisi tietää, monenko eri asunnon vuokraamisesta olette nämä tulot saaneet? Ymmärrän tekstin pohjalta, että 94,1 % tulisi yhden kalustetun asunnon vuokratuloista, mikä kuulostaa suurelta summalta.

  Omat kokemukseni kalustetun asunnon Airbnb-vuokrauksesta ovat hyvin samankaltaisia kuin teillä, koin työmäärän isoksi suhteessa saatavaan hyötyyn verrattuna asunnon pitkäaikaiseen vuokraamiseen. Päädyin sitten vuokraamaan kalustetun asunnon pitkäaikaisesti. Nykyisellään saan siitä vain noin 50 eur/kk enemmän vuokraa kuin mitä saisin tyhjästä asunnosta.

  Oma asuntoni ei sijaitse Helsingissä, vaan pienemmässä yliopistokaupungissa keskustan tuntumassa. Kalustettujen asuntojen kysyntä vaihtelee täällä ja on välillä sangen vähäistä. Lisäksi vuokrasuhteet ovat yleensä muutamasta kuukaudesta yhteen vuoteen. Kenties en ole löytänyt oikeita markkinointikanavia kohteelleni, kokeiltu on Tori.fi, Oikotie ja Airbnb. Lisää päänvaivaa aiheuttaa paikkakunnalla uusien asuntojen ilmeinen liikarakentaminen, mikä heijastunee ennen pitkää yleiseen vuokratasoon. Jo nykyisellään vuokrataso on polkenut paikallaan useamman vuoden. Asuntojen laskeva hintataso taas aiheuttaa sen, että asunnon myynti on haastavaa ellei ole valmis hyväksymään tappiolla myymistä (asunto ostettu uutena noin 7 vuotta sitten).

  1. Joonatan Voltti

   Moi,

   Kiitos kommentistasi ja kokemustesi jakamista! 😊

   Artikkelin vuokratulot ovat tulleet kahdesta kalustetusta sijoitusasunnosta sekä kotinamme toimineen vuokrakodin Airbnb-vuokrauksesta muutamaan otteeseen (matkojen tms. ajaksi).

   Kalustetun asunnon ja tyhjän asunnon vuokraamiset ovat hyvin erilaisia markkinoita kysynnän suhteen. Oman kokemukseni mukaan sekä alueelliset että vuoden aikaan ja kysyntään liittyvät vaihtelut ovat huomattavasti isompia kalustettujen asuntojen osalta.

   Muutama lukija on kertonut tekevänsä kalustetulla asunnolla kesäsesongin aikaan lyhytaikaisvuokrausta Airbnb:ssä (hyvinkin kannattavasti) ja vuokraavansa muun ajan vuodesta asuntoa pitkäaikaisesti kalustettuna. Se voi olla yksi toimiva keino päästä parempaan vuosituottoon.

   Hyvää ja menestyksekästä jatkoa sinulle!☀️

   -Joonatan

 2. Kuukausivuokra tuntuu jotenkin melko suurelta jopa Helsingin hintatasoon nähden, sillä keskimäärin kuukausivuokra per asunto olisi n. 2000€
  Kiinnostaisikin tietää vähän tarkemmin asunnoista, että missä päin Helsinkiä sijaitsevat ja minkä kokoisia asunnot ovat?

  1. Joonatan Voltti

   Kiitos kommentista Miira!

   Asunnot ovat isompia kaksioita lähellä keskustaa ja hyviä kulkuyhteyksiä. Siistejä, osittain pintaremontoituja ja hyvällä fiiliksellä sisustettuja (vaimoni on ollut korvaamaton apu hyvän tunnelman luomisessa asuntoon). 🙂

   Ja olet oikeassa, vuokrataso on ehdottomasti yläpäästä hintahaitaria. Sen vuoksi vuokrailmoituksen, asunnon, sisustuksen ja koko asumiskokemuksen tulee olla myös ensiluokkainen. Lisäksi tarvitaan Airbnb:tä täyttämään mahdollinen pitkäaikaisen vuokralaisen vaihtuessa oleva tyhjä kuukausi.

   Airbnb on ollut muutenkin erinomaisena opettajana ja sieltä saatuja oivalluksia kirjoittelen nyt täällä sekä sovellan pitkäaikaiseen kalustetun asunnon vuokraukseen. 🙂

 3. Hei Joonatan! Olemme päättäneet laittaa myös oman asuntomme kalustettuna vuokralle. Minua kiinnostaisi eniten tietää, että mitä kautta olette saaneet pitkäaikaisia vuokralaisia? Oletteko ilmoitelleet torissa vai mikä konsti on ollut toimivin? Kiitos jo etukäteen. Tämä auttaisi paljon 🙂

  1. Joonatan Voltti

   Hei Elisa,

   Kiitos kysymyksestäsi. Tätä kysytään todella usein ja vastaus on yksinkertainen: Maksukykyiset vuokralaiset löytävät ilmoituksemme parhaiten Oikotien ja Vuokraoven kautta.

   Vaikka vastaus on yksinkertainen niin toteutus ei ole ihan niin yksinkertainen. Hyödynnämme myös pitkäaikaisessa vuokrauksessa kaikkea Airbnb:ssä oppimaamme: keskitymme luomaan ensiluokkaisen kodin ja panostamme sen jälkeen hyvännäköiseen ja joukosta erottuvaan vuokrailmoitukseen (edelleen Airbnb:stä opittuja asioita hyödyntäen).

   Tästä syystä suosittelen Airbnb-vuokrauksen nikseihin tutustumista vaikka vuokraisi kalustettua asuntoa pitkäaikaisesti.

   Tsemppiä vuokraukseen!

   -Joonatan

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Älä lähde tyhjin käsin!

Tilaa Airbnb-majoittajan pikaopas - ilmaiseksi!

Olet melkein valmis, täytä vain alla oleva kenttä

Lisäetuna saat uutiskirjeeni uusimmilla Airbnb-vinkeillä. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Kenelle lähetämme ilmaiset vinkit?

Täytä kenttä niin olet valmis!

Lisäetuna saat uutiskirjeeni uusimmilla vinkeillä. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

 

 

Vieritä ylös