Miten saat luvan jälleenvuokraukseen (joutumatta käräjille)? (#29)

Pienet tulot, vuokra-asunto sekä hiukan liian paljon intoa lisätulojen hankkimiseen.

Tämä kuvaus saattaa sopia poikkeuksellisen hyvin erääseen Helsingin kaupungin vuokra-asunnossa asuneeseen Airbnb-majoittajaan.

Lopulta kyseinen henkilö on päätynyt tappelemaan useassa eri oikeusasteessa vuokra-asuntonsa Airbnb-vuokrauksen laillisuudesta (Taloussanomat 30.9.2020).

Vaikka vuokra-asunnon jälleenvuokraus Airbnb:ssä onkin erinomainen tapa hankkia lisätuloja, niin ensin kannattaa varmistaa, että perusasiat ovat kunnossa.

Et halua käyttää energiaa oikeudessa riitelyyn. Varsinkin kun pienellä ennakoinnilla voit nauttia Airbnb-tuotoista myös vuokra-asunnon avulla ilman pelkoa käräjille joutumisesta.

Kyseisen lehtijutun luettuani päätin tiivistää tähän blogiin tärkeimmät vinkit ja toimivimmat keinot vuokra-asunnon jälleenvuokraamiseen laillisesti Airbnb:ssä.

Listasin alle myös 8 tosielämässä testattua perustelua, joilla vakuuttaa asunnon omistaja jälleenvuokrausluvan myöntämiseen.

Uskon, että näistä on apua sekä Airbnb-vuokrausta miettiville vuokralaisille että asuntojen omistajille.

1. Mitä ihmettä… saako vuokra-asuntoa jälleenvuokrata?

Kyllä. Mutta se vaatii luvan asunnon omistajalta.

Vaikka jälleenvuokraus on aiheeseen perehtymättömille yleinen kauhistelun aihe, niin aloitin itsekin Airbnb-vuokrauksen aikoinaan vuokrakotiani jälleenvuokraamalla. Erityisesti ison volyymin Airbnb-vuokraajille asuntojen jälleenvuokraaminen on arkipäivää.

Jälleenvuokraus & alivuokraus
Vuokra-asunnon jälleenvuokraaminen on luvanvaraista, sillä se vaatii aina luvan asunnon omistajalta. Alivuokrauksesta on puolestaan kyse, jos vuokraat esimerkiksi vierashuonetta isommasta vuokra-asunnosta, mutta et luovuta koko asunnon hallintaa vuokralaiselle.

Alivuokraus ei ole Suomessa lain mukaan luvanvaraista, mutta suosittelen vahvasti myös alivuokrauksen suhteen asiasta kertomista ja luvan pyytämistä asunnon omistajalta.

Hyvä ja toimiva suhde asunnon omistajaan luo vakaan pohjan asunnon Airbnb-vuokraukselle – riippumatta siitä, onko kyse virallisesti jälleenvuokraamisesta vai alivuokraamisesta.

2. Mutta miksi omistajat antaisivat luvan asunnon jälleenvuokraukseen?

Asunnon omistajalla on täysi valta jälleenvuokrausluvan antamiseen tai antamatta jättämiseen.

Kokemukseni pohjalta yleisin vastaus on ehdoton ei – vuokranantaja ei yksinkertaisesti anna lupaa asunnon jälleenvuokraukseen. Varsinkin jos asuntoa välittää kiinteistönvälittäjä tai jokin muu taho, jolloin et pääse itse keskustelemaan suoraan asunnon omistajan kanssa.

Osa vuokranantajista antaa luvan jälleenvuokraukseen sillä ehdolla, että siitä ei aiheudu häiriötä taloyhtiössä. Toinen osa antaa luvan satunnaiseen jälleenvuokraukseen esimerkiksi omien lomamatkojen ajaksi (jos kyseessä on koti, joka olisi muutoin hetkellisesti tyhjillään).

Varsinkin jatkuvaan ja ammattimaiseen jälleenvuokraukseen luvan saamista voi helpottaa pienen korotuksen maksaminen vuokranantajalle kuukausivuokraan.

Jälleenvuokrausluvan saaminen riippuu paljon myös tavasta, jolla esität asian vuokranantajalle.

Asetu asunnon omistajan asemaan ja mieti, mitä odotuksia omistajalla on asuntonsa suhteen.

Yleensä omistajan toiveissa ovat ainakin hyvä vuokratuotto, helppous, vaivattomuus ja asunnon hyvässä kunnossa pysyminen.

Sen jälkeen voitkin miettiä, miten pystyt tarjoamaan asunnon omistajalle hänen kaipaamiaan asioita.

Asian suhteen kannattaa olla avoin ja rehellinen aivan kuten naapureiden ja isännöitsijänkin kanssa. Keskity tuomaan esiin syyt, mitä asunnon omistaja hyötyy jälleenvuokrausluvan antamisesta.

Jos lupaa ei kuitenkaan hyvistä perusteluista huolimatta irtoa, niin ainakin olet kokeillut ja voit jatkaa halutessasi seuraavan jälleenvuokrattavan asunnon etsimistä.

3. 8 testattua perustelua jälleenvuokrausluvan hankkimiseen

Nämä ovat oikeassa elämässä testattuja perusteluja, joilla kasvatat huomattavasti todennäköisyyttäsi jälleenvuokrausluvan saamiseen asunnon omistajalta.

Huom: Osa perusteluista sopii pelkässä jälleenvuokraus käytössä olevaan asuntoon, ja osa puolestaan omassa käytössä olevan vuokrakodin  jälleenvuokraamiseen.

Poimi siis alta itsellesi sopivimmat perustelut asunnon omistajalle:

  1. Ammattimainen/asiallinen vuokralainen – (eli sinä), jonka kanssa asioiden hoitaminen on sujuvaa ja helppoa.
  2. Pitkäaikainen vuokrasuhde – koska olet kalustanut asunnon ja valmistellut sen jälleenvuokraukseen sopivaksi, niin olet todennäköisesti sitonut siihen enemmän aikaa ja rahaa kuin keskiverto vuokralainen.
  3. Asunnon hyvästä kunnosta huolehtiminen – säännöllinen siivous ja tarkistus auttavat huomaamaan ja korjaamaan mahdolliset ongelmakohdat asunnossa. Lisäksi asunnon hyvä kunto on myös sinulle tärkeä tavoite, koska se parantaa asunnon vuokrattavuutta.
  4. Ei sisään- ja ulosmuutosta johtuvaa kulumista – kalusteet pysyvät asunnossa, vaikka lyhytaikainen vuokralainen vaihtuisi. (Pitkäaikaisen vuokralaisen vaihtumisen on arvioitu aiheuttavan jopa 1–2 vuoden asumista vastaavan kulumisen asuntoon.)
  5. Varma vuokranmaksu – ilman tyhjiä kuukausia. Jos maksat kiinteää kuukausivuokraa omistajalle, hänellä ei ole riskiä asunnon varausasteesta tai tyhjistä kuukausista.
  6. Korkeampi vuokratuotto – vain mikäli päätät maksaa omistajalle korkeampaa kuukausivuokraa tai osuuden Airbnb-vuokratuloista jälleenvuokrauslupaa vastaan.
  7. Mahdollisuus käyttää myös itse asuntoa – osa jälleenvuokraajista antaa omistajalle mahdollisuuden varata asuntoa tarvittaessa myös omaan käyttöön.
  8. Mahdollisuus peruuttaa jälleenvuokrauslupa – tätä kannattaa tarjota harkiten ja vasta viimeisenä keinona, sillä et halua, että omistaja peruuttaa jälleenvuokrauslupasi juuri kun olet saanut vuokrauksen pyörimään. Jos kuitenkin tiedät, että pystyt osoittamaan omistajalle prosessin hyödyt, niin tämä voi olla viimeinen keino saada lupa jälleenvuokraukseen hankittua.

Vinkkilista on poimittu uudesta kirjastani “Airbnb Ansaitse Asunnollasi”, joka julkaistaan lokakuun lopussa.

Pääset tutustumaan tarkemmin kirjan sisältöön tästä linkistä.

4. Onko vuokra-asunnon jälleenvuokraaminen sitten lopulta hyvä vai huono asia?

Vastaus riippuu katsantokannasta.

Mielestäni vuokra-asunnon jälleenvuokrauksessa (kuten Airbnb-vuokrauksessa yleisestikin) piilee paljon erinomaisia mahdollisuuksia ihan tavallisille ihmisille.

Mahdollisuuksia, joita ei yleensä ole tarjolla kuin hyvin toimeentulevalle ja pääomia (kuten asuntoja) omistavalle yhteiskuntaluokalle.

Esimerkiksi reissun aikana tyhjäkäytöllä olevan vuokrakodin Airbnb-vuokraaminen voi tuoda kipeästi kaivattuja lisätuloja muutoin pienillä tuloilla elävien arkeen.

Myös kaupungit voisivat vuokranantajina harkita jälleenvuokrausluvan myöntämistä asukkailleen sillä ehdolla, että toiminta on satunnaista eikä siitä synny haittaa tai häiriötä ympäristölle. Jos ongelmia ilmaantuisi, niin jälleenvuokrauslupa voitaisiin peruuttaa milloin tahansa.

Tämä korostaisi asuntoa jälleenvuokraavan majoittajan vastuuta asiallisesta ja muut huomioon ottavasta Airbnb-vuokrauksesta. Vastuuta, joka pitäisi mielestäni olla muutoinkin jokaisen majoittajan mielessä.

Jos nyt aloit miettiä, miten Airbnb-vuokrausta tehdään vastuullisesti ja muut huomioiden, niin keräsin valmiit ja suoraan kopioitavissa olevat toimintatavat tästäkin osa-alueesta osaksi Airbnb-kirjaani.

Jotta kenellä tahansa on mahdollisuus pyörittää toimivaa, tuottavaa ja turvallista Airbnb-vuokrausta taustasta riippumatta.

 

JAA SOMESSA

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Älä lähde tyhjin käsin!

Tilaa Airbnb-majoittajan pikaopas - ilmaiseksi!

Olet melkein valmis, täytä vain alla oleva kenttä

Lisäetuna saat uutiskirjeeni uusimmilla Airbnb-vinkeillä. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Kenelle lähetämme ilmaiset vinkit?

Täytä kenttä niin olet valmis!

Lisäetuna saat uutiskirjeeni uusimmilla vinkeillä. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

 

 

Vieritä ylös