Mistä löytää kysyntä Airbnb-kohteellesi nyt kun varsinkin turistit ovat kaikonneet?
Entä jos rahat on jo lopussa?
Tein kyselyn aiheesta majoittajille ja kysyin, miten he toimivat nykytilanteessa. Sen mukaan 57% majoittajista pitää nyt taukoa Airbnb-vuokrauksesta.
Tämä on ensimmäinen hyvä uutinen majoittamista vielä jatkaville 43%:lle, koska se tarkoittaa, että myös tarjonta eli vuokrattavissa olevien kohteiden lukumäärä on vähentynyt merkittävästi.
Airbnb-majoittajien toiminta nykytilanteessa (*lähde: 99 vastaajaa Airbnb-majoittajien Facebook-ryhmissä)
1. Uskaltaako nyt vuokrata tiloja Airbnb:n kautta?
Jos vuokraat vierashuonetta tai vastaavaa tilaa, jossa majoitut myös itse samoissa tiloissa, niin todennäköisesti paras vaihtoehto on pitää toistaiseksi kokonaan taukoa vuokrauksesta.
Erillisen tilan vuokraaminen Airbnb:ssä pitäisi onnistua kuitenkin hyvin, kunhan noudatat erityistä huolellisuutta siivouksessa. (Airbnb:n tekemät kattavat vinkit siivoukseen löytyy täältä – listassa on muuten ihan hyviä vinkkejä myös oman kodin siivoukseen.)
Hyvällä siivouksella saat mielenrauhaa sekä itsellesi että vieraillesi. Huolellinen siivoaminen voi olla myös hyvä tapa erottua muiden ilmoitusten joukosta, ja kannattaa kertoa siksi jo otsikossa sekä esittelytekstissä.
Katsoin äsken 50 ensimmäistä hakutulosta lähipäiville Helsingistä. Vain kahdessa ilmoituksessa oli korostettua puhtautta otsikossa. Toisen otsikossa oli sana “disinfected” ja toisessa “clean”.
Huolellisen siivouksen lisäksi vieraiden vastaanottamisessa ja avainten luovutuksessa kannattaa harkita vahvasti etänä toimimista esimerkiksi avainlaatikon, älylukon (esim. suomalainen Pindora) tai vaikka videopuhelun avulla.
2. Mistä sitten löytää vielä kysyntää vuokrakohteillesi?
Etätyö on todennäköisesti yksi kuumimmista sanoista tällä hetkellä (heti sen k:lla alkavan olutmerkiltä kuulostavan sanan jälkeen).
Kaikki eivät kuitenkaan pysty tai halua tehdä töitä kotonaan samassa tilassa perheen kanssa. Tällöin väliaikainen etätyötila jostakin lähialueen Airbnb-kohteesta voi osoittautua toimivaksi vaihtoehdoksi.
Karanteenitiloille on myös varmasti oma kysyntänsä. Esimerkiksi itse vietän nyt kuukauden vuokralla karanteenissa keskellä ei mitään, kun palasin ulkomailta Suomeen viime viikolla.
Erään some-keskustelun kommenteissa pisti silmään useampiakin kyselyjä karanteenitiloille.
Myös avustustyöntekijöille voi tarjota nyt mahdollisia tyhjillä olevia Airbnb-tilojaan joko maksutta (jos pystyy) tai maksua vastaan ilman, että Airbnb ottaa omaa komissiotaan näistä varauksista lainkaan.
Lisäksi kesälle saattaa tulla vielä kotimaan matkustukseen poikkeuksellinen piikki, mikäli ihmiset vähentävät ulkomaan matkustustaan niin kuin nyt ennakoidaan.
Muita vaihtoehtoisia tapoja pärjätä nykytilanteessa on esimerkiksi asunnon tarjoaminen pidempiaikaisesti vuokralle vaikka muutaman kuukauden ajaksi kalustettuna perinteisten vuokra-ilmoitussivujen kautta, ja odottaa sillä välin tilanteen normalisoitumista.
Jos tilanne jatkuisi vastaavana vielä kesällä, niin tällöin kesätyöntekijät olisivat taas yksi potentiaalinen markkina kalustetulle asunnolle pidempiaikaisiksi vieraiksi.
Voittoa tässä tilanteessa voi olla toki haastavaa tehdä.
3. Entä jos tili ammottaa jo tyhjyyttään?
Jos Airbnb on ollut sinulle kiva lisätulo muiden tulojen ohella, niin silloin sen vaikutus arkeesi ei todennäköisesti ole niin merkityksellinen.
Jos se on kuitenkin ollut merkittävä osa toimeentuloasi, niin pelkkä kitkuttaminen kulut kattamalla ja tilanteen normalisoitumista odotellen voi aiheuttaa haasteita arkeen ja tukun harmaita hiuksia.
Tällöin hetkellistä helpotusta tilin tyhjyyteen voi hakea vaikka asuntolainan lyhennysvapaan avulla.
Sain pankistani automaatti-ilmoituksen, että heiltä voi hakea nyt asuntolainoille lyhennysvapaata kuluitta. Päätin tarttua tarjoukseen kasvattaakseni puskuriani.
Hakeminen kesti muutaman minuutin ja jo pari päivää myöhemmin myöntöpäätös löytyi verkkopankista. Helppoa ja sujuvaa.
Jos Airbnb-vuokrausta pyörittää ammattimaisesti yritystoiminnan kautta, niin tällöin myös muut pankin tarjoamat joustomahdollisuudet rahoituksiin sekä Ely-keskuksen ja Business Finlandin tuet kannattaa tsekata.
Useampikin yrittäjätuttuni (tosin muilta kuin majoitusalalta) on saanut Business Finlandilta tukea omaan tilanteeseen pikakäsittelyllä muutamassa päivässä – hatunnoston arvoista ketteryyttä valtiolta!
4. Lisävinkit tulevaisuuteen
Tuntuuko siltä, että nykyinen sukellus osui kohdallesi ennen kuin ehdit ostaa edes märkäpukua saati snorkkelia?
Jos tällä hetkellä haukot happea pinnan alla, niin vinkit tulevaisuutta varten voivat tuntua kivirepun lisäämiseltä selkääsi, mutta otan silti riskin, koska koskaan ei ole parempi aika aloittaa kuin nyt.
Varsinkin jos satut olemaan jumissa kotona ja katsot Netflixin sisältöä läpi jo toiseen kertaan. 🙂
Itse en ollut lähellekään täydellisesti varautunut muutokseen.
Alla listatut tavat ovat kuitenkin auttaneet luomaan perustuksen, jonka opeilla voin ainakin toistaiseksi hengittää pää pinnalla ja seurata rauhallisesti tilannetta.
Suosikkitapani viimeisen vuoden ajalta luomaan parempaa elämää ja valmistamaan (isoihinkin) muutoksiin:
- Lue 5 sivua jotain kehittävää kirjaa päivässä. Kenelläkään ei ole niin kiire, ettei ehtisi lukea 5 sivua päivässä – tapa on tärkeämpää kuin sivumäärä. Rich dad, Poor dad -kirja on yksi suosikkejani.
- Kuuntele 10 minuuttia kehittävää audiota päivässä – esimerkiksi hakemalla Youtubesta “Tony Robbins” pääsee hyvin alkuun.
- Valmennusyhtiö Varapuun Taitavaksi Rahan Kanssa -valmennus oman talouden hallinnointiin ja vaurastumisen perusteisiin. (Olen käynyt tämän valmennuksen jo useamman kerran, koska opin siellä enemmän ja hyödyllisempiä asioita rahatilanteeni hallinnointiin kuin koko ekonomin tutkintoni aikani.)
- Menestyvän Airbnb-majoittajan verkkokurssi: Suunnattu erityisesti Airbnb-majoittamisesta kiinnostuneille, jotka haluavat erottua edukseen ja löytää keinoja tienata keskivertoa parempaa tuottoa kohteestaan markkinatilanteesta riippumatta. Klikkaa tästä ja lue lisää. 🙂
Tuolla yllä olevan kyselyn tulos, mihin se perustuu? Minälainen otanta, kuinka monta majoittajaa ja mistä päin Suomea?
Hei Anne,
Hyvä kysymys! Tiedot on kerätty Airbnb-majoittajien Facebook-ryhmistä välillä 29.3.-31.3. Aluetta ei ole tarkemmin rajattu, mutta vastaajia oli ympäri Suomea. Lisäsin äsken tarkennuksen lähteestä mukaan myös kuvan alle.
-Joonatan