Airbnb-asunnossani oli kalenterissa vapaita päiviä, joihin halusin saada vielä varauksen. Päätin tulla hinnassa vastaan ja laitoin kyseisten päivien hinnan hyvin edulliseksi.
Ei mennyt kuin vähän aikaa, niin sainkin varauksen seurueelta, joka oli läpikulkumatkalla alueella. Viestintä oli erinomaista ja aiemmat arvostelut positiivisia, joten olin luottavaisin mielin vieraiden suhteen.
1. Miksi ärsyynnyin vieraille?
Vieraiden lähdettyä huomasin kuitenkin asunnolla kaksi ärsytyksen herättävää asiaa.
Pyyhkeitä oli jätetty valmiiksi 1 suihku- ja 1 kasvopyyhe / vieras. Niitä oli kuitenkin otettu itse lisää kaapista, vaikka kyseessä oli lyhyt yhden yön vierailu.
Lisäksi vieraat olivat käyttäneet kylpyhuoneen kaapissa olleita kosmetiikkatuotteita, joita ei ollut tarkoitettu vieraiden käytettäväksi.
Mur! Vähemmästäkin nousee ärtymys pintaan! Ja kaikki tämä vielä erittäin edullisen majoituksen hinnalla.
2. Mitä opin ärsyyntymisestä?
Kun spontaani tunnekuohu oli laskenut, mietin asiaa tarkemmin.
Vierailla oli oikeus käyttää keittiön kaapeissa olevia tarvikkeita, sekä laittaa vaatteitaan tyhjiin henkareihin ja hyllyille. Kaappien toisiin tavaroihin heillä ei kuitenkaan ollut käyttöoikeutta.
Asiassa oli kuitenkin yksi perustavanlaatuinen ongelma: en ollut kertonut siitä vieraille millään tavalla.
Mitä opin?
En pysty lukemaan vieraideni ajatuksia, eivätkä he minun. Jos jokin asia on mielestäni tärkeää, niin se kannattaa kertoa vieraille sen sijaan, että olettaisin heidän ajattelevan automaattisesti tietyllä tavalla.
Oppi kuulostaa itsestään selvältä, mutta yllättävän usein sitä huomaa kuitenkin olevansa tilanteessa, jossa ensimmäinen ajatus on “mut ku mä luulin” tai muutoin etsiä syytä toisaalta.
Asian ratkaisu oli lopulta hyvin yksinkertainen.
Jatkossa pidämme Airbnb-asuntojen kaapeissa olevien pyyhkeiden päällä pienet laput kertomassa asiasta.
Törmäsin vastaavaan käytäntöön jo vuonna 2016 ollessani vieraana Ateenan keskustassa sijainneessa Airbnb-asunnossa – en voi siis väittää, etten olisi osannut ajatella asiaa ennakolta. En ollut kuitenkaan vaivautunut tekemään asialle mitään eli peiliin oli katsottava.
Päätin lisäksi laittaa ystävällisen tarkennuksen asiasta kyseisen asunnon ohjekirjaan:
3. Mut ku se yöhintakin oli niin edullinen?
Olin siis laittanut halvan yöhinnan tarjolle, jotta sain tyhjäksi jääneet päivät täytettyä. Vastuu kohteensa hinnoittelusta on tietenkin vain itsellä.
Jotenkin oli kuitenkin helppoa lisätä bensaa liekkeihin miettimällä “kuinka he kehtasivat käyttää ylimääräisiä asioita kaapista, kun hintakin oli niin edullinen”.
Ja kyse oli siis edelleen asiasta, jota en ollut heille ohjeistanut.
Ihmismieli on selkeästi todella hyvä keskittymään omaa näkökantaa tukeviin huomioihin! 😀
4. Todellinen vaiva
Lopputulemana on vielä todettava, että vaiva asiassa oli minimaalinen.
Muutama ylimääräinen pyyhe pyykkiin ja käytetyn kosmetiikan kustannus ehkä euron. Tunnetasolla asia oli kuitenkin selvästi hintaa merkittävämpi.
Ilmaista lounasta ei kuitenkaan ole tässäkään asiassa – jos haluat lisätuloja Airbnb:stä vuokraamalla kotiasi, niin joudut päästämään vieraita henkilökohtaiselle alueellesi.
Ongelmat voi onneksi minimoida hyvällä ennakoinnilla sekä oppimalla jokaisesta kokemuksesta viimeistään jälkikäteen. 🙂