2,5 vuotta asuntosijoittajana – ilman sijoitusasuntoa (#3)

En ole koskaan ostanut sijoitusasuntoa.

En ole koskaan ostanut yksiötä.

En ole koskaan vuokrannut eteenpäin tyhjää asuntoa.

En ole koskaan säästänyt asunnon ostoa varten.

 

Lisäksi asun vuokralla ja ostin mökin ennen kuin omistin omaa asuntoa.

 

Tämä johtuu siitä, että minulta puuttui kokonaan asunnon omistamisen tai asuntosijoittamisen malli – ennen kuin päädyin itse muutaman oivalluksen kautta perehtymään asiaan. En ollut ajatellut koskaan asuntosijoittajaksi ryhtymistä vaan tein asioita, jotka tuntuivat siinä kohtaa kiinnostavilta mahdollisuuksilta, ja yksi asia johti aina toiseen.

 

En kuitenkaan ollut edes ajatellut asunnon omistamista tai asuntosijoittamista mahdollisuutena.

 

 

En voi olla hymyilemättä kirjoitettuani edelliset lauseet. 🙂

 

Lista on täynnä asioita, jotka ovat nurinkurisia perinteisen asuntosijoittamisen kanssa. Samoin on nykyinen tapani sijoittaa asuntoihin.

 

Perinteisestä poikkeavasta lähestymistavastani huolimatta (tai oikeammin juuri sen vuoksi) kirjoitan kuitenkin nyt kirjaa ja valmennan muita asuntosijoittamisesta.

 

 

Asuntosijoittajaksi ilman sijoitusasuntoa

 

Perinteinen tapa saada asunto tuottamaan tuloja on ostaa sijoitusasunto ja vuokrata se tyhjänä eteenpäin. Moni saattaa pitää itse omistamaansa kotia sijoituksena, koska lainanlyhennyksistä kertyy pääomaa. Koen kodin kuitenkin sijoitukseksi vasta kun se tuottaa tuloja.

 

Hyvän ystäväni kokemuksista inspiroituneena päätimme kokeilla silloisen kotimme (pienen vuokrakaksion) vuokraamista Airbnb:n kautta viikonlopun mökkireissun ajaksi. Kokemus oli onnistunut ja lisätulo ajalta, jolloin asunto olisi ollut muuten tyhjillään, tuntui enemmän kuin tervetulleelta. Tästä innostuneina päätimme jatkaa kotimme vuokraamista Airbnb:n kautta myös lomamatkojemme ajaksi.

 

Aloitimme siis asuntosijoittajamisen asuessamme vuokra-asunnossa. (Kysy lupa vuokranantajalta ennen aloittamista.)

 

Vähän myöhemmin muutimme ensimmäiseen omistusasuntoomme, jossa oli erillinen vierashuone. Aiemmista kokemuksista rohkaistuneina päätimme kokeilla myös vierashuoneen vuokraamista kotona ollessamme.

 

Vierashuoneelle löytyi oma kysyntänsä ja pystyimme hankkimaan n. 450 € lisätulot kuukaudessa vuokraamalla huonetta muutamaksi päiväksi viikossa. Vierashuoneen vuokraaminen kävi kuitenkin silloisessa elämäntilanteessamme turhan kuluttavaksi, joten päätimme lopettaa sen ja miettiä muita vaihtoehtoja.

 

Jatkoimme koko asunnon vuokraamista Airbnb:n kautta ja neljän viikon kesälomastamme asunto päätyi lopulta vuokralle peräti 3 viikon ajaksi.

 

Olimme nyt asuntosijoittajia vuokraamalla omaa omistusasuntoa tai sen yhtä huonetta Airbnb:ssä.

 

Innostuksen kasvaessa päädyimme kokeilemaan myös sukulaisten ja ystävien asuntojen vuokraamista eli ns. co-hostausta. Konsepti oli selkeä: toinen tarjoaa asuntonsa vuokrattavaksi ja me hoidamme kaiken käytännön työn vuokraukseen liittyen. Voitot jaetaan niin, että se on molemmille järkevää.

 

Muiden asuntojen vuokraaminen oman päivätyön ja muiden asioiden ohella kävi kuitenkin työmäärältään turhan raskaaksi, ja olisi vaatinut toimiakseen ammattimaisempaa lähestymistä sekä tiukempaa keskittymistä asiaan. Emme kokeneet co-hostausta niin kiinnostavaksi, että olisimme lähteneet kehittämään sitä eteenpäin vaan päätimme keskittyä muun tyyppiseen vuokraukseen.

 

Olimme tässä kohtaa oppineet jo useamman tavan saada asunnoista tuloja. Vaikka osa tavoista sopi meille paremmin kuin toiset niin hyviä oppeja kuitenkin kaikki.

 

Airbnb-majoittamisen rinnalla olemme vaihtaneet useampaan kertaan kotia ja stailanneet asunnot houkuttelevaan vuokrauskuntoon samalla niissä asuen. Ensimmäisen sijoitusasunnon omistimme vasta kun meidän oli mahdollista jättää aiempi asunto vuokralle muuttaessamme uuteen kotiin.

 

Tällöinkin hyödynsimme Airbnb:n oppeja ja vuokrasimme asunnon kalustettuna työsuhdeasunnoksi perinteisen tyhjän asunnon vuokraamisen sijaan.

 

Saimme lopulta yli 2,5 vuoden ajan tuloja omista ja muiden kodeista (eli olimme asuntosijoittajia) omistamatta yhtään sijoitusasuntoa.

 

Mikä on sitten oikea tapa sijoittaa asuntoihin?

 

Vastaus on mielestäni sama kuin kysymykseen: “Mikä on oikea tapa elää elämää?”

 

Se, joka sopii sinulle parhaiten 🙂

 

Kuten tekstin alkuosasta voi päätellä niin vaihtoehtoja vuokranantajuuteen on yhtä paljon kuin mielikuvitus ehtii keksiä ja oikean tavan löytyminen voi tulla monen opin ja kokemuksen kautta. Jälkeenpäin ajateltuna olisin varmasti tehnyt monta asiaa toisella tavalla, mutta tärkeämpää kuin tehdä heti täydellisesti, oli aloittaa tekeminen ja oppia matkalla.

 

Samaa lähestymistä voi soveltaa muihinkin asioihin elämässä. Siinä tapauksessa toivon vain, että teet jotain sellaista, mikä saa innostuksesi nousemaan. Silloin olet todennäköisesti askeleen lähempänä itsesi näköistä elämää.

 

 

Miltä tuntuisi oman kotisi vuokraaminen Airbnb:ssä? Kommentoi alle ajatuksesi 🙂

JAA SOMESSA

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Älä lähde tyhjin käsin!

Tilaa Airbnb-majoittajan pikaopas - ilmaiseksi!

Olet melkein valmis, täytä vain alla oleva kenttä

Lisäetuna saat uutiskirjeeni uusimmilla Airbnb-vinkeillä. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Kenelle lähetämme ilmaiset vinkit?

Täytä kenttä niin olet valmis!

Lisäetuna saat uutiskirjeeni uusimmilla vinkeillä. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

 

 

Vieritä ylös